пʼятниця, 02 квітня 2021 15:28

Українські банки хочуть зменшити вартість комісії за оплату

Українські банки хочуть зменшити вартість комісії за оплату
Деякі українські банки готові зменшити комісію за оплату. Фото: pixabay.com

Ощадбанк, Приватбанк і "Райффайзен банк Аваль" повідомили про готовність поступово зменшити ставку міжбанківської комісії.

"Найбільші банки України, що працюють у сфері еквайрингу, підтверджують готовність докласти всіх зусиль для зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні", - йдеться у спільній заяві банків, пише OBOZREVATEL.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк оновив курс долара

Банки мають намір звернутися до Антимонопольного комітету щодо оцінки плану зниження комісії інтерчейндж у найближчі 3 роки. Цьогоріч з 1 липня банки готові знизити її до 1,2%, з 1 липня 2022 року - до 1%, а з 1 липня 2023-го - до 0,9%.

З метою зниження вартості платіжних послуг та їхньої зручності для кінцевих споживачів банки пропонують уряду 3 кроки: запровадити регулювання здійснення платежів у безготівковій формі між компаніями/державою з одного боку та громадянами з іншого. Скасувати вимоги безоплатного обслуговування зарплатних рахунків. Знизити встановлені обмеження щодо готівкових розрахунків у торговельній мережі.

Заяву банків також підтримали в компаніях Visa і Mastercard.

Національний банк повідомив, що запровадження обмеження розміру комісії інтерчейндж у Європі призвело до настання негативних наслідків: зросла вартість річного обслуговування кредитних карток, зникли з ринку пропозиції щодо безоплатного обслуговування дебетових карток. Крім того, зменшилася загальна кількість карток в обігу та середня кількість карток на одну особу, збільшилася вартість овердрафтів та отримання кредитних коштів.

Ощадбанк оскаржить рішення апеляційного суду Парижа. Французький суд відхилив рішення Міжнародного Трибуналу про відшкодування Росією втрат викликаних анексією Криму. Український банк вважає, що під час винесення рішення не були враховані особливості захисту прав інвесторів відповідно до міжнародних угод.

Зараз ви читаєте новину «Українські банки хочуть зменшити вартість комісії за оплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути