вівторок, 20 вересня 2011 17:04

Україні рано викопувати труби на металобрухт - експерт

Україні рано викопувати труби на металобрухт - експерт

Запуск газогонів "Північний потік" та "Південний потік" не загрожує закриттю української газотранспортної системи.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Відкрита перша нитка "Північного потоку", по ній законтрактовано тільки від 12 до 22 мільярдів кубометрів газу. Друга нитка, яку збудують наступного року, взагалі незатребувана - по ній контрактів ще нема", - зауважив експерт.

Щодо будівництва "Південного потоку", то залишається така серйозна перешкода, як відсутність згоди Туреччини на прокладення морської ділянки, нагадав Гончар.

"Тому "Південний потік" поки залишається віртуальним проектом. Він ще навіть не стартував. Лише у листопаді може з'явитися перший начерк його економічного обґрунтування. Реалізація ж цього проекту можлива лише до кінця десятиріччя. Тому нам ще рано викопувати труби на металобрухт. Саме таке відчуття хочуть викликати у нас російські партнери", - сказав Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна ще 10 років буде найбільшим транзитером російського газу - експерт

На думку фахівця, зменшення транзиту через Україну буде, але не критичне, до того ж, обхідні трубопроводи економічно дуже затратні.

"Найприбутковіше газопостачання до Центральної і Східної Європи - через Україну й Білорусь. Дешевшого транзиту "Газпром" не знайде. Тому такий наполегливий інтерес до підпорядкування газогонів цих країн. Якби наша ГТС була нічого не варта, то росіяни про неї б і не заїкалися", - підсумував Гончар.

Нагадаємо, російський "Газпром", італійська компанія "Ені", німецька "Вінтершаль"  і французька "Електрісіті де Франс" минулої п'ятниці уклали акціонерну угоду за проектом газопроводу "Південний потік".

Кількома днями раніше росіяни запустили "Північний потік".

"Якщо Росія продовжуватиме в такому ж дусі, то вітчизняна ГТС стане нерентабельною. Тоді краще буде її закрити", - заявив прес-секретар прем'єр міністра України Віталій Лук'яненко.

Зараз ви читаєте новину «Україні рано викопувати труби на металобрухт - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути