пʼятниця, 09 вересня 2011 10:19

Україна приготувалася до приватизації своєї "труби" - експерт

Україна приготувалася до приватизації своєї "труби" - експерт

Приєднавшись до третього енергетичного пакету Європейського союзу, Україна фактично знімає заборону на приватизацію свої газотранспортної системи (ГТС).

Про це пише "Комерсант Україна" у публікації "Реформа нашвидкоруч" із посиланням на високопоставлене джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Україна вирішила домовитися про спільні дії з Єврокомісією після того, як "Газпром" запустив першу лінію газопроводу Nord Stream, велика частина якого пролягла по дну Балтійського моря, повідомив співрозмовник видання.

"Це загрожує падінням обсягів транзиту газу через Україну, і для нас зараз важливо заручитися підтримкою Європи - і щодо роботи нашої газотранспортної системи в майбутньому, і, найголовніше, щодо того, як нам далі переглядати контракти", - пояснило джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реструктуризація "Нафтогазу" не вписується у монопольні плани "Газпрому"?

"Фактично приєднання України до цього документу означає кінець заборони на приватизацію української ГТС або на створення спільного підприємства на її базі", - сказав глава альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

Нагадаємо, що раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що для перегляду існуючих договорів на постачання газу Україна повинна запропонувати Росії нові форми співробітництва, зокрема створення спільного підприємства на базі своєї ГТС.

Перший секретар посольства Німеччини в Україні Таня Байєр заявила, що шанси Україні розірвати газові домовленості з РФ в рамках правового поля вкрай малі.

Вона зазначила, що підставою для подання позову до арбітражного суду є реформа "Нафтогазу" і його подальша ліквідація.

"Проте чинною угодою про постачання російського газу в Україну передбачається, що в разі ліквідації однієї з сторін її наступник буде зобов'язаний дотримуватися умов договору", - підкреслила Байєр.

Розрив угод внаслідок ліквідації "Нафтогазу" також неможливий, оскільки частина зобов'язань за діючим контрактом на поставку газу несе держава Україна, а не просто НАК як юридична особа, зазначив керуючий директор Astapov Lawyers Андрій Астапов.

Зазначимо, директор департаменту Євросоюзу Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук повідомив, що Україна готова приєднатися до третього енергетичного пакету ЄС вже в 2012 році.

Зараз ви читаєте новину «Україна приготувалася до приватизації своєї "труби" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути