четвер, 26 серпня 2021 10:44

Українців змусять платити податки на самобуди

Власникам будівель і споруд на землях державної і комунальної власності заборонять набувати права власності на них.

Узаконити самобуди можна буде лише в разі викупу земельної ділянки, на якій цю будівлю звели, пише OBOZREVATEL.

Ці нововведення описані в законопроєкті, який розробили в Держгеокадастрі. Документ оприлюднили на офіційному сайті для обговорення.

Усе побудоване на земельній ділянці має належати винятково власнику ділянки, ідеться в законопроєкті.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Узаконити самобуди можна буде лише у разі викупу земельної ділянки, на якій такий будівлю звели
Узаконити самобуди можна буде лише у разі викупу земельної ділянки, на якій такий будівлю звели

До цивільного кодексу внесуть кілька змін.

Зокрема, за власником земельної ділянки закріплюється абсолютне право власності на всі зведені на ділянці будівлі та споруди. Зараз таке право у власника землі є тільки щодо того нерухомого майна, яке зведено на ділянці ним безпосередньо.

Також відкидається можливість визнавати право власності на самовільно збудовану нерухомість за рішенням суду.

Пропонують установити, що в разі припинення права користування земельною ділянкою, на якій споруджено будинок, власник ділянки має право вимагати від власника такого будинку чи споруди його знесення і приведення земельної ділянки до стану, в якому вона була до надання в користування.

Також надається можливість власнику земельної ділянки або власнику розташованої на ній нерухомості вимагати продажу ділянки з нерухомістю як цілого на аукціоні з подальшим розподілом отриманих коштів між власником землі та власником нерухомості.

Ще вносять зміни до Земельного кодексу. За ним власникам самобудів, розташованих на земельних ділянках державної або комунальної власності, надається можливість викупу таких ділянок. Надають можливість купити на виплат до семи років, якщо ціна земельної ділянки перевищує 500 тис. грн. Але перший платіж однаково має становити не менш як 500 тис. грн. Решта платежу вноситься щорічно рівними частинами з можливістю дострокової виплати.

Для власників житлових будинків та індивідуальних гаражів, побудованих на державних чи комунальних земельних ділянках, передбачений виняток із правила. З ухваленням законопроєкту такі ділянки перейдуть у власність господарів зазначеної нерухомості автоматично й безплатно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому фермери не поспішають викуповувати землю - експерт

Зараз є два шляхи легалізації самобуду, зведеного на земельних ділянках державної та комунальної власності. Через суд і через районні адміністрації.

Міністр розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства України Ігор Петрашко розповів, що фермери матимуть пільгові умови доступу до ринку.

Передання земель дасть громадам змогу планувати бюджетні надходження від землекористування. За новим указом органи місцевого самоврядування отримають понад 2 млн га земель, сказав Ігор Петрашко під час брифінгу в Чернігові.

Зараз ви читаєте новину «Українців змусять платити податки на самобуди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути