пʼятниця, 20 серпня 2021 17:21

Чому фермери не поспішають викуповувати землю - експерт

Більшість земельних угод, які укладають — це узаконення домовленостей, яких досягли аграрії та селяни-орендодавці до запуску ринку землі.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Фермери зацікавлені в купівлі землі, яку обробляють, бо прагнуть зберегти свій земельний банк
Фермери зацікавлені в купівлі землі, яку обробляють, бо прагнуть зберегти свій земельний банк

"Ринок запрацював, але досить мляво. Поки що важко сказати, як далі розвиватиметься процес. Фермери не надто активно купують паї. Укладені угоди переважно стосуються ділянок, які вони мають в оренді. Найчастіше таким чином узаконюють раніші домовленості про продаж", — розповів віцепрезидент Союзу сільськогосподарських та обслуговуючих кооперативів України Віталій Львов у коментарі radiosvoboda.org.

Фермери зацікавлені в купівлі землі, яку обробляють, бо прагнуть зберегти свій земельний банк. Їх стримують три чинники: власники паїв не поспішають продавати їх, бо розуміють, що земля дорожчатиме. У фермерів недостатньо вільних коштів. Процес могли б прискорити дешеві доступні кредити для аграріїв, від 5 до 10% річних, але їх немає, пояснив Віталій Львов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці можуть втратити земельні ділянки — кому це загрожує

За перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар становить 40 тис. грн. Найбільше землі придбали в Полтавській, Тернопільській і Кіровоградській областях. Але географія продажів у всій Україні. Про це розповів міністр аграрної політики й продовольства Роман Лещенко.

Зараз ви читаєте новину «Чому фермери не поспішають викуповувати землю - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути