пʼятниця, 30 липня 2021 16:11

40 тис. грн за гектар — міністр назвав вартість землі

30 липня виповнилось 30 днів від старту ринку землі в Україні. За цей період продали землі на 210 млн грн. Уклали 2901 земельну угоду і продали ділянок на площі 5324 га.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  За місяць продали землі на 210 мільйонів гривень
За місяць продали землі на 210 мільйонів гривень

"За перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар становить 40 тисяч гривень. Найбільше землі придбали в Полтавській, Тернопільській та Кіровоградській областях. Але географія продажів — по всій Україні. 40 тисяч за гектар — це наша стартова лінія. Земля — це вільна власність, вартість якої зростає", — розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

"У перші дні функціонування ринку спостерігався ажіотаж із необхідністю надання нотаріусам доступу до відомостей держгеокадастру. Хотіли перевірити встановлені законом обмеження по набуттю земель сільгосппризначення в одні руки. Було біля тисячі звернень нотаріусів на день", - розповів Анатолій Мірошниченко, перший заступник голови держслужби з питань геодезії.

За місяць із заявами надати доступ до відомостей держгеокадастру звернулися 4288 нотаріусів. Вони подали 4806 заяв. Погодили 4242 заяви. Відмову отримали 558.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринок землі: уряд назвав ціну гектара

"Моніторинг земель дозволив виявити, що станом на 1 липня понад 100 юридичних осіб та понад тисячу фізичних осіб володіли понад 100 гектарами земель сільськогосппризначення. Багато з них – більш як тисячею гектарів. З 1 липня 2021 року така концентрація земель сільськогосподарського призначення стає неможливою", — додав Мірошниченко.

1 липня в Україні запрацював ринок землі. Відтоді сформувалася середня мінімальна ціна ділянок. Вона становить майже $1 тис. за 1 га.

До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки громадяни України з обмеженням у 100 га. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям порушуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Зараз ви читаєте новину «40 тис. грн за гектар — міністр назвав вартість землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути