Ексклюзиви
вівторок, 22 лютого 2011 10:01

Українців заспокоюють: Борошна вистачить на всіх, воно в країні найдешевше

Українців заспокоюють: Борошна вистачить на всіх, воно в країні найдешевше

Ще кілька днів тому споживачі шукали в магазинах гречку. Тепер роблять запаси борошна. Хоча передумов до зникнення борошна з прилавків немає.

Про це заявив заступник Міністра аграрної політики і продовольства Сергій Тригубенко і фахівці галузі.

"Вчора я побував в багатьох супермаркетах Києва і хочу відзначити, що борошно є. І ціна на нього - не змінилася. Досліджуючи цю тему, я не зовсім розумію, чому і хто може піднімати ціни на борошно, якщо цим продуктом українців забезпечує держава. У нас же є Aграрній фонд. Фактично повністю забезпечені інтеграційні можливості проведення інтервенцій борошна для внутрішніх потреб", - заявив Тригубенко.

За словами чиновника, для того, щоб Україна до кінця маркетингового року, тобто до нового врожаю, була з хлібом, беручи до уваги всі сорти хлібобулочних виробів, України необхідно всього 1 млн 377 тис. тонн борошна. Для порівняння, тільки в Аграрному фонді України є 1 млн тонн, не рахуючи зерна, яке перебуває в обігу в комерційних структурах.

"Сьогодні, коли ринкова ціна на борошно зросла майже на 10-15%, випуск масових сортів хліба стає низькорентабельним - на рівні 5%. Але рентабельність на другу частину нашої продукції - близько 10-15%, що дозволяє нам стабільно існувати на цьому ринку . Тому ми не бачимо причин для різких цінових змін ", - зазначив фінансовий директор ТОВ "Кулиничі" Ігор Мороз.

Тригубенко допустив, що ажіотаж на ринку зумовлений діями деяких бізнесменів.

"Річ у тім, що недавно був розроблений законопроект, який дає можливість нашому сільськогосподарському виробнику на свій розсуд реалізовувати зерно. Причому робити це не через посередників або компаній, які диктують йому ціни і правила гри, в тому числі і на нашому ринку, а мати вільний вихід виробників на ті ринки, де він може продати зерно за більш вигідними цінами. Тому цілком зрозумілі дії тих людей, які не задоволені нововведенням, адже вони втрачають дуже багато", - заявив він.

Заступник Міністра аграрної політики і продовольства також зазначив, що фактично до кінця маркетингового року в Україну є стабільні запаси борошна в Aграрному фонді для того, щоб можна було проводити інтервенції на ринку борошна, і не тільки соціально значимих сортів хліба. Тригубенко також повідомив, що Україна споживає найдешевше борошно в світі: найвищий сорт на комерційному ринку - $ 356 / тонна, у Росії - $ 404 / тонна, Італії - $ 461 / тонна, Чехії - $ 631 / тонна.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через ажіотаж у Дніпропетровську борошно зникло з прилавків магазинів.

Зараз ви читаєте новину «Українців заспокоюють: Борошна вистачить на всіх, воно в країні найдешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути