Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2019 15:26

Українці їдуть на роботу за кордон не через брак грошей — дослідження

Українці їдуть на роботу за кордон не через брак грошей — дослідження
Трудова міграція при відкритому кордоні - природний процес Фото: Лента новостей Полтавы

Від початку 2015 року та до середини 2017-го Україну залишили 8% працездатних громадян — порахували в Нацбанку. У Міністерстві соціальної політики стверджують, що за кордоном працюють від 7 до 9 млн українців, із них 3,2 млн – на постійній основі.

Основною причиною трудової міграції часто називають економічний фактор. Багато хто вважає, що вирішивши питання достатку, трудова міграція зійде до мінімуму, пише Новое время.

Асоціація HRFORUM провела пілотне дослідження причин відтоку кадрів за кордон. Опитували трудових мігрантів у фокус-групах. Більше 120 осіб в Італії, Іспанії, Німеччині, Польщі та Болгарії. Дослідники отримали несподіваний результат. З'ясувалося, що основні причини не завжди економічного характеру, як прийнято вважати.

Трохи менше 20% людей їде працювати з цікавості — дивиться світ, працює та повернеться назад. Друга група трохи більше 20% назвала основною причиною кардинальну зміну обстановки, невлаштованість у рідному місті та позитивний вплив знайомих, які вже виїхали. Близько третини їдуть, щоб піти від життєвих обставин. Насамперед, це взаємини в сім'ї та відносини з родичами. І тільки решта 25% мають суто економічні причини.

Українські роботодавці вже відчули відтік. У Запорізькій області з'явилися роботодавці, які принципово не беруть на роботу тих, хто повертається. Наприклад, комбінат у маленькому містечку, в якому працює 20 тис. осіб, що швидко зростає. Коли люди приймають рішення виїхати, їм говорять: "Якщо ви вирішили виїхати на заробітки, вивчили англійську, ми вас назад не візьмемо". Для деяких у поточних умовах такий важіль впливу спрацьовує.

Інші компанії в згаданих регіонах утримують персонал, виплачуючи бонуси за вислугу років. Аргументація проста і зрозуміла: умовному співробітнику деревообробної галузі підвищують зарплату до рівня, який трохи нижче заробітку в Польщі за аналогічним фахом. За рік-два співробітнику обіцяють підняти зарплату до рівня польського, а ще за рік і за зростання продуктивності обіцяють платити більше.

Трудова міграція при відкритому кордоні — природний процес. В Україну з Європи також приїжджають працювати трудові мігранти. Їдуть із більш заможних і безпечних країн — Німеччини, Португалії. Причини ті ж — подивитися світ, змінити спосіб життя, дотримуватися світового тренду.

Люди з України і далі їхатимуть в ЄС, а люди зі Сходу — в Україну. Це індуси, пакистанці, китайці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З якого українського міста найбільше виїжджають — статистика

Переміщення трудових ресурсів із кожним роком буде набирати обертів. Дослідження Global Workforce Forecast говорить, як мігранти вплинуть на життєвий, економічний і політичний устрій українців. Український ринок праці на цей момент захищений економічно, бо сюди невигідно їхати, юридично, бо азіатам дуже складно отримати візу в Україну, і соціально — рівень ксенофобії в країні досить високий.

Човникова трудова еміграція дає шанс зберегти громадян, але для цього потрібно якомога швидше покращити економічну ситуацію. Свою історію розповів Андрій Литвиненко, який воював проти російських сил на сході України. Сьогодні український ветеран війни працює на складі одного з супермаркетів у сільській місцевості в Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Українці їдуть на роботу за кордон не через брак грошей — дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути