понеділок, 12 листопада 2012 09:23

Українці почали масово брати роздрібні кредити

Українці почали масово брати роздрібні кредити
Водночас валютний кредитний портфель уповільнив темпи скорочення. Фото: zakreditom.pp.ua

У жовтні банківські установи наростили портфель позик населенню на 1,1 млрд грн, повідомили в Національному банку України (НБУ).

Такого значного обсягу видачі кредитів не спостерігалося мінімум два роки, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Задоволення беруть у позику".

Жовтень став другим місяцем з початку року, коли портфель ріс. В інші місяці, крім липня, він лише скорочувався - в середньому на 1,4 млрд грн на місяць. Максимальний обсяг коштів, який банкам вдалося видати за місяць минулого року, становив 672 млн грн - у квітні.

Настільки велике жовтневе збільшення відбулося через найбільший з початку року приріст гривневих позик - 2,7 млрд грн.

Водночас валютний кредитний портфель уповільнив темпи скорочення - відтік становив всього 1,6 млрд грн, тоді як досі портфель банків втрачав щомісяця в середньому 2,4 млрд грн.

Розвивається виключно короткострокове кредитування.

"Акціонери багатьох банків переглянули свої стратегії, їх установи почистили і продали свої кредитні портфелі. Багато чітко визначилися з сегментами, в яких вони хочуть працювати з населенням. На ринку практично немає іпотеки, крім держпрограми, слабке автомобільне кредитування. Однак активно розвиваються карткові позики і споживче кредитування", - зазначив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Інтерес банків до видачі коротких позик недивний, враховуючи їх високу прибутковість. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня ставка кредиту готівкою - 56,3%, на товари - 60,6%.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали масово брати роздрібні кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути