Ексклюзиви
середа, 21 липня 2021 14:36

Українці оформлятимуть пенсії по-новому

Українці оформлятимуть пенсії по-новому
Для отримання пенсії не доведеться звертатись в ПФУ. Фото: pixabay.com

Завдяки запровадженим електронним трудовим книжкам, українці оформлятимуть пенсію за новими правилами. Нововведення дозволить призначати виплати автоматично, без звернень до Пенсійного фонду.

Трудова книжка, стаж міститимуться в електронному форматі в Пенсійному фонді й перебуватимуть у реєстрі, розповів голова Пенсійного фонду України Євген Капінус під час всеукраїнського форуму "Україна 30. Трудові ресурси".

"Коли людина досягне відповідного віку, вона набуде права виходу на пенсію. Тоді їй не треба буде звертатися до ПФУ, лише необхідно буде взяти інформацію з Пенсійного фонду, що автоматично їй призначили пенсійне забезпечення", - сказав Капінус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1 млн сімей можуть утратити субсидії

З 2000 року працює реєстр застрахованих осіб, який накопичує інформацію щодо трудової діяльності.

"У реаліях сьогодення можна подати відповідну інформацію у вигляді просканованих трудових книжок для того, щоб їх можна було зацифрувати. І далі людині не потрібно подавати жодних додаткових звітів. Усе формуватиметься автоматично з тих звітів, які подаватимуть підприємства", - зазначив голова ПФУ.

Пенсійний фонд після отримання трудових книжок зацифрує інформацію й вона міститиметься в особистому електронному кабінеті кожного громадянина.

"Людина, як і роботодавець, може заходити у свій кабінет і бачити інформацію про заробіток, стаж, і надавати замість трудової книжки витяг із того реєстру, який буде сформований", - додав Капінус.

Нині для оформлення пенсії за віком необхідно мати довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера, трудову книжку або документи про стаж. До того ж за період роботи з 01.01.2004 року відділ персоніфікованого обліку органу, що призначає пенсію, видає довідку з бази даних, довідку про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000 року. Для обчислення пенсії може враховуватися заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000-го незалежно від перерв.

Зараз ви читаєте новину «Українці оформлятимуть пенсії по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути