субота, 15 грудня 2012 13:53

Україна є державою секонд-хенду — Юхновський

Україна є державою секонд-хенду — Юхновський
Ігор Юхновський. Фото: gazeta.ua

В Україні панівною є група олігархів. Дуже багаті намагаються заволодіти статками менш багатих.

Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав екс-нардеп, колишній директор Інституту національної пам'яті Ігор Юхновський.

"Така система може існувати довго. Але нам треба переходити до нового економічного ладу, який панує в Європі. Коли мало дуже багатих і дуже бідних, а основна частина населення — середній клас. Має бути створена система законів і правил, за якими відбувається перерозподіл майна. Достойна заробітна плата — найголовніша справа, яку маємо втілити. Сім'я із трьох людей, де двоє працюють, має отримувати не менше 10 тисяч гривень", - зазначив він.

За його словами, уряд робить неправильно, коли підіймає мінімальну зарплату працівникам бюджетної сфери.

"Від цього тільки одночасно зростають ціни на продукцію. Це полегшує життя найбіднішим, але не здешевлює його. Від того ніхто не виграє. Мінімальна заробітна плата має стати на місці. Але піднімати платню окремим групам треба пікоподібно. Наприклад, зарплату учителів, лікарів слід подвоїти. Так само з часом — заробітні плати іншим верствам. Від того продукти першої необхідності не стануть дорожчати. Така узгоджена політика може зробити панівним середній клас. Зараз Україна є держава секонд-хенду. А треба б, аби 80 відсотків того, що купляємо, виробляли в Україні. Так є у Сполучених Штатах, Канаді, Європі", - зауважив Юхновський.

Багаті й далі багатіють через низькі зарплати людей, які у них працюють, вважає екс-директор Інституту національної пам'яті.

"Профспілки є надзвичайно слабкі. Присутність Антимонопольного комітету майже не відчувається. Відбулася дика приватизація майна Радянського Союзу, і за це не було державі нормально заплачено. Нікого не треба грабувати. Але всі мають заплатити по справедливості за одержане майно. Тільки після цього зможемо створити суспільство з перевагою середнього класу. Це — інженери, техніки, учителі, офіцери. Така система сама виробляє і споживає продукцію", - розповів Юхновський.

Повністю інтерв'ю читайте ТУТ

Зараз ви читаєте новину «Україна є державою секонд-хенду — Юхновський ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути