четвер, 23 червня 2011 21:41

Україна відкриє ринок землі, але не залучить інвестиції - експерт

Україна відкриє ринок землі, але не залучить інвестиції - експерт

Відкриття ринку землі в Україні не вирішить проблеми залучення інвестицій та кредитування АПК країни. Таку думку під час сьогоднішньої прес-конференції висловив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

"З точки зору інвесторів, навряд чи щось суттєво зміниться. Тому що потужні інвестори, які працювали на принципах оренди, так і будуть далі працювати. Тобто, мета щодо серйозного залучення інвестицій не буде спрацьовувати", - упевнений експерт.

На його думку, також відкриття ринку землі не збільшить кредитування АПК.

"Одна справа кредитувати під заставу землі, інша справа - кредитувати під заставу довгострокової оренди землі. І третя справа - кредитувати під оренду в умовах, коли навіть державні чиновники прогнозують низьку вартість землі", - зазначив він.

За його словами, якщо вірити чиновникам, то ціна землі може становити приблизно 5 тисяч за гектар.

"Банк ніколи не дасть кредит більше, ніж під 50% від вартості застави. Це означає, що під заставу землі, яку компанія обробляє можна буде отримати не більше 2 тисячі гривень на гектар", - сказав він і додав, що на один урожай при нормальних технологіях треба вкласти мінімум 4-5 тисяч гривень на гектар.

Раніше повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров вважає земельну реформу найбільш революційною. Він пообіцяв справедливо й по-ринковому оцінити землю, а також унеможливити її спекулятивний перепродаж.

Зараз ви читаєте новину «Україна відкриє ринок землі, але не залучить інвестиції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути