Ексклюзиви
вівторок, 25 січня 2022 15:56

Україна розраховує відновити роботу всіх енергоблоків АЕС до кінця тижня - Міненерго

Україна розраховує відновити роботу всіх енергоблоків АЕС до кінця тижня - Міненерго
4-й енергоблок Рівненської АЕС третій місяць на плановому ремонті. Фото: РАЕС

Україна розраховує запустити всі 15 блоків атомних електростанцій до кінця поточного тижня.

Про це заявив журналістам кервіник Міненерго Герман Галущенко, повідомляє Інтерфакс.

Уранці 25 січня енергоблоки Хмельницької та Запорізької АЕС були відключені від електромережі України. Енергоблок №1 Хмельницької АЕС було відключено о 4:22 через спрацювання захисту блочного трансформатора.

На Запорізькій АЕС удень відключено від енергосистеми блок №4 для усунення нещільності системи охолодження турбогенератора.

На енергоблоках триватимуть ремонти.

"Сьогодні в короткостроковий ремонт було виведено два енергоблоки. Після проведення відповідного ремонту протягом одного-двох днів вони будуть повернуті до мережі. Наприкінці тижня додатково очікується підключення 15-го - на Рівненській АЕС. (Її 4-й енергоблок третій місяць на плановому ремонті. - Gazeta.ua). До кінця тижня розраховуємо, що атомна генерація працюватиме 15 блоками ", - сказав Галущенко.

На період проведення ремонтів та відключення двох енергоблоків АЕС енергосистема абсолютно збалансована за рахунок теплової та гідгогенерації.

"Ми успішно пройшли ранковий пік споживання. Відповідним чином пройдемо пік споживання увечері. І це буде зроблено за рахунок додаткового навантаження на теплову та гідрогенерацію. Навіть у таких умовах є відповідний резерв за рахунок гідрогенерації", - пояснив міністр.

Потужність АЕС станом на полудень вівторка знизилася до 10,35 ГВт, за даними Укренерго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина закриває три з шістьох своїх АЕС

Герман Галущенко уточнив, що Україна забезпечує узгоджений графік постачання електроенергії до Польщі. На сьогодні ми експортуємо туди 140 МВт-год.

Водночас міністерство енергетики Білорусі повідомило, що у вівторок Білорусь надасть аварійну допомогу Об'єднаній енергосистемі України на запит нашої сторони у рамках двостороннього договору про надання аварійної допомоги.

Через різке похолодання споживання електроенергії в Об'єднаній енергосистемі України зросло на 1 ГВт – до 22,5 ГВт.

Проте 5-відсоткове підвищення добового споживання не є критичним для української енергосистеми, говорить міністр енергетики Герман Галущенко.

Росія може бути причетною до кризи в українській енергетиці, пов'язаної з низькими запасами вугілля, заявив 10 грудня секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «Україна розраховує відновити роботу всіх енергоблоків АЕС до кінця тижня - Міненерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути