пʼятниця, 19 квітня 2013 18:24

Україна повинна забезпечити свою енергетичну безпеку до створення "Південного потоку" Росією - екс-посол

Україна повинна забезпечити свою енергетичну безпеку до створення "Південного потоку" Росією - екс-посол
Фото: podrobnosti.ua

Україна повинна за допомогою диверсифікації поставок газу забезпечити свою енергетичну безпеку до того часу, як Росія побудує газопровід "Південний потік".

Про це 19 квітня на форумі, присвяченому проблемам безпеки, заявив старший співробітник інституту Брукінгса, екс-посол США Стівен Пайфер, коментуючи можливі ризики для енергетичної безпеки України, повідомляє ZN.UA.

Пайфер висловив переконання, що Москва не відмовиться від реалізації проекту "Південний потік", не дивлячись на його сумнівні економічні перспективи.

"Росія робить все, щоб економічно впливати на Україну. Очевидно, що "Південний потік" буде побудований в обхід України, навіть якщо це економічно невигідно РФ", - зазначив він.

За його словами, це ще раз підтверджує геополітичну важливість України. Екс-посол США підкреслив, що Україні необхідно визначитися зі стратегією енергетичної безпеки до наміченого на листопад саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Одним з пріоритетів України в питанні досягнення незалежності від російських енергоносіїв Пайфер вважає диверсифікацію поставок і розробку власних родовищ нетрадиційних видів газу.

Американський експерт також відзначив особливу роль компаній "Shell" і "Chevron" в питанні забезпечення України газом власного видобутку.

Нагадаємо, 7 грудня 2012 року в районі міста Анапа Краснодарського краю (Росія) відбулися урочисті заходи, присвячені початку будівництва газопроводу "Південний потік", який постачатиме газ до Європи в обхід території України.

Україна домагається від Євросоюзу відмови від надання преференцій споруджуваного газопроводу "Південний потік", який по дну Чорного моря зв'яже Росію з Болгарією.

Українська влада намагається переконати Європейську комісію в тому, що "не доцільно" і "не справедливо" робити винятки для цього проекту.

Українська сторона посилається на директиви ЄС, які передбачають таку можливість у випадках, якщо інвестиції в проект сприяють розвитку конкуренції на загальноєвропейському ринку або ж підвищують безпеку газопостачання Європи. У випадку з "Південним потоком" йдеться виключно про досягнення "геополітичних" цілей Росії. З його допомогою Кремль спробує повернути Україну до своєї сфери впливу.

Зараз ви читаєте новину «Україна повинна забезпечити свою енергетичну безпеку до створення "Південного потоку" Росією - екс-посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути