Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2013 12:31

Україна отримає 31-60% вуглеводнів, що добуваються на Юзівській площі

Україна отримає 31-60% вуглеводнів, що добуваються на Юзівській площі
Іван Варченко. Фото: kharkov.comments.ua

Частка держави при розподілі прибуткової вуглеводневої продукції, що видобувається в рамках угоди про розділ продукції (УРП) з Shell і ТОВ "Надра Юзівська" на Юзівській площі (Харківська і Донецька обл.) становитиме 31-60%.

Такі дані закладені в проект угоди, оприлюднений депутатом Харківської облради від "Батьківщини" Іваном Варченком.

Згідно з документом, частка держави коригуватиметься залежно від витрат на видобуток вуглеводнів у попередньому періоді.

За підписання УРП Shell і "Надра Юзівська" перерахують державі бонус у розмірі $25 млн, при початку першої розробки - ще $50 млн, отриманні першого газу - ще $25 млн, при досягненні пікового рівня видобутку - $100 млн.

За отримання спецдозволу на надрокористування інвестори заплатять державі $4 млн, за дані по дільницях - $5 млн.

Крім того, інвестори зобов'язані щорічно здійснювати соціальні інвестиції в обсязі $2 млн, а після початку першої розробки - $3 млн, або 0,5% річного бюджету.

Shell і "Надра Юзівська" зобов'язані щорічно направляти $1,2 млн на підготовку персоналу бурових і спонсорувати цільові програми досліджень в одному з українських університетів на $0,3 млн. Інвестори будуть виділяти по $2 млн протягом трьох років на створення "Українського інституту газу нетрадиційних джерел".

Нагадаємо, раніше міністр екології та природних ресурсів України (нині - міністр енергетики та вугільної промисловості України) Едуард Ставицький прогнозував, що Shell заплатить близько $400 млн бонусу до державного бюджету України.

Угода між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці в Харківській і Донецькій областях підписано 24 січня в Давосі за участю президента України Віктора Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає 31-60% вуглеводнів, що добуваються на Юзівській площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути