вівторок, 07 лютого 2012 17:00

Україна може запропонувати "Газпрому" купити газ зі своїх сховищ - експерт

Україна може запропонувати "Газпрому" купити газ зі своїх сховищ - експерт

У разі недоотримання газу європейськими споживачами до "Газпрому" можуть бути застосовані штрафні санкції в розмірі $100-120 млн.

Про це сказав директор Центру досліджень в сфері паливно-енергетичного центру Олег Гавриш в ефірі Першого ділового каналу.

Спробу керівництва російського монополіста звинуватити Україну в ситуації, що склалася, експерт назвав бажанням "перекласти з хворої голови на здорову".

"Для "Газпрому" передбачені досить серйозні санкції. За різними оцінками, вони вимірюються від 100 до 120 мільйонів доларів з боку європейських трейдерів, які недоотримують газ. "Газпром" страхувався, шукав шляхи для відступу: ми знаємо ситуацію 2009 року, аналогічна схема досить добре пройшла", - сказав Гавриш.

За його словами, в українських підземних сховищах газу перебуває достатній обсяг газу, якого вистачить до кінця зими.

"Мало того, ми можемо частину цього газу "Газпрому" запропонувати купити у нас, щоб забезпечити безперебійні поставки в країни східної і західної Європи", - додав фахівець.

Гавриш також висловив думку, що участь Європейського союзу у переговорах між Україною та Росією про зниження тарифів на газ матиме позитивний вплив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: Приймати нинішній законопроект про ринок земель - дуже небезпечно

"Було б дуже добре, якби Європа з її сьогоднішньої позицією підключилася до переговорів з Росією, як цього хоче Міненерго. Тоді Росії буде складніше маніпулювати і тиснути на Україну, щоб досягати всіх своїх преференцій, не залишаючи Україні нічого", - сказав він.

Нагадаємо, як заявили 6 лютого в Брюсселі, Болгарія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Польща та Греція отримують газ у нормальному обсязі, а поставки в Румунію, Німеччину та Італію, хоча і ростуть, ще не повністю відновлені. При цьому, в Італії вважають ситуацію із забезпеченням паливом критичною.

У відповідь на це "Газпром", що зіткнувся в останній тиждень з різким зростанням потреби в паливі в країнах ЄС, переконує, що зростанню поставок заважають не морози, а надмірна зарегульованість європейського ринку.

Раніше представники російського монополіста, а також керівництво країни заявляли про збільшення внутрішнього споживання газу в зв'язку з різким похолоданням, що відбилося на обсягах експорту.

До цього в Росії не виключали, що поставки газу в Європу скорочуються через збільшення його відбору України.

Зазначимо, що за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, імпорт природного газу в Україну в січні здійснювався за цінами $430 і $397,47 за 1 тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Україна може запропонувати "Газпрому" купити газ зі своїх сховищ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути