Ексклюзиви
пʼятниця, 03 лютого 2012 09:54

"Газпром": Через Україну Європа недоотримує російський газ

"Газпром": Через Україну Європа недоотримує російський газ

"Газпром" звинувачує Україну в тому, що вона, збільшивши відбір газу, зриває постачання палива до Італії та інших європейських країн.

Про це пише "Комерсант-Україна" в публікації "Газпром" вираховує обсяг".

Так у прес-службі монополіста повідомили, що тепер добовий відбір газу здійснюється Україною з розрахунку 60 млрд куб. м на рік, що майже удвічі перевищує законтрактований обсяг.

Ця заява була зроблена на тлі обвинувачення європейських контрагентів "Газпрому" у зниженні постачання російського газу.

Заступник голови правління російського холдингу Олександр Медведєв у четвер відкинув всі обвинувачення, повідомивши, що "Газпром" максимально наростив постачання палива.

На початку січня Україна споживала 110-120 млн куб. м газу на добу, а з початком холодів споживання виросло до 160 млн куб. м газу на добу.

Минулої середи міністр енергетики Юрій Бойко заявив, що у січні Україна покривала дефіцит за рахунок газу із ПГС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відмовилась від українських рам для вантажних вагонів - джерело

В свою чергу, у прес-службі "Нафтогазу" заявили, що обсяг відбору імпортованого газу Україною відповідає рівню, визначеному у контрактах із російською компанією.

У "Нафтогазі" підкреслили, що обсяги і графік постачання російського газу до європейських країн відповідає контрактам, підписаним із "Газпромом".

Як розповів високопоставлений співрозмовник видання у департаменті нафтової, газової й нафтопереробної промисловості Міненерго, заяви "Газпрому" пов'язані із принциповою позицією України в газових переговорах.

"Ми чітко стоїмо на тому, що газотранспортний консорціум, який є умовою зниження ціни на газ, має бути створений на трьох разом із європейськими партнерами. Саме для того, щоб він був реалізований у такому форматі, ми й запросили до участі в переговорах представників Єврокомісії, що, імовірно, не влаштовує російську сторону", - заявив він.

Член комітету Верховної ради із ПЕК Олександр Гудима вважає, що Росія своїми заявами знову намагається погіршити відносини Євросоюзу й України.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром": Через Україну Європа недоотримує російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути