Ексклюзиви
вівторок, 07 лютого 2012 10:15

"Газпром" пообіцяв продати Європі стільки газу, скільки потрібно

"Газпром" пообіцяв продати Європі стільки газу, скільки потрібно

Російський монополіст "Газпром", що зіткнувся в останній тиждень з різким зростанням потреби в паливі в країнах ЄС, переконує, що зростанню поставок заважають не морози, а надмірна зарегульованість європейського ринку.

Брюссель повідомив в понеділок, що Болгарія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Польща та Греція отримують газ у нормальному обсязі, а поставки в Румунію, Німеччину та Італію, хоча і ростуть, ще не повністю відновлені.

При цьому, в Італії вважають ситуацію із забезпеченням паливом критичною.

"У перший тиждень лютого в деяких випадках ми не могли задовольнити всі заявки", - сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв в інтерв'ю телеканалу Russia Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна дала Польщі та Туреччині 18 додаткових "кубів" газу зі своїх сховищ

"У перший тиждень лютого споживання в Європі підскочило на 20%, цей тиждень був найскладнішим... Найважливіше - транспортна система продовжує працювати коректно, витримуючи тиск в трубах", - пояснив менеджер концерну.

"Газпром" обіцяє продати до Європи стільки газу, скільки потрібно, і для цього збудував "Північний потік" по дну Балтики і збирається будувати Південний потік.

Перешкодити цим планам може Третій енергетичний пакет Євросоюзу, який забороняє постачальникам контролювати трубопроводи і наказує їм відкривати магістраль для всіх продавців.

Медведєв каже, що таке регулювання для споживачів - гірше за морози.

"Якби Третій пакет був застосований сьогодні, то половина нашого газу через Північний потік не досягла б споживачів, принаймні - легально. Я не вірю, що знайдеться той, хто відключить газ, але правові основи не гарантовані, і ми (у разі застосування Третього пакета) не отримаємо ємність в трубі, яка побудована нами разом з Wingas і E.ON".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заборонила ввезення кількох сортів українського сиру

"Ми сподіваємося, що ця ситуація змусить Єврокомісію ще раз подумати про те, що більш важливо: мрії про лібералізацію ринку або створення реальної конкуренції ... Ми повинні бути готові до більш холодних зим і зуміти задовольнити як внутрішній, так і європейський попит", - сказав Медведєв, додавши, що в холоди з психологічних причин низка заявок з Європи перевищували дійсно необхідні обсяги, незважаючи на той факт, що в європейські підземні сховища закачано паливо.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" пообіцяв продати Європі стільки газу, скільки потрібно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути