пʼятниця, 05 квітня 2013 06:23

Україна могла б отримувати в 10 разів більше інвестицій. Заважає чиясь жадібність
5

Фото: Фото: Тетяна Заровна

При певних умовах обсяг іноземних інвестицій в Україну міг би зрости в 10 разів. Про це заявив 4 квітня Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Теффт у Донецьку в ході зустрічі з головою облдержадміністрації Андрієм Шишацьким.

- У цілому наш підхід полягає в тому, щоб підтримувати розвиток торгівлі між нашими двома країнами і заохочувати збільшення інвестицій, - зазначив пан Посол. - Для цього необхідно досягти того, щоб потенційні іноземні інвестори відчували себе захищеними в Україні.

Говорячи про захищеність інвестицій, Теффт згадав корупцію і "проблеми, які виникають в прокуратурі і в судах".

- Більшість експертів вважають, що Україна може отримувати 40 мільярдів доларів іноземних інвестицій, - сказав посол США в Україні. - Зараз же йдеться про 4 млрд. доларів інвестицій. А грошей необхідно набагато більше, щоб реалізувати всі ті перетворення, які потрібні Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може залучити до $ 40 млрд інвестицій - посол США

Поки ж потенційні інвестори оцінюють ризики не на користь нарощування інвестицій - випливало з промови пана Посла.

У відповідь на ці прозорі натяки голова Донецької облдержадміністрації Шишацький запевнив, що Президент України і уряд докладають максимум зусиль щодо подолання корупції в нашій країні.

- У нас теж є судді і конгресмени, яких судять, і вони потрапляють за грати. Жадібність - один із смертних гріхів. І, як вважала моя бабуся - найтяжчий гріх. І це так само частина людської природи. Якби ми завжди слухали поради наших бабусь - можливо, тоді наше життя було б краще ... - посміхаючись, зазначив посол США в Україні.

Говорячи про перспективні галузі української економіки, пан Теффт високо оцінив потенціал України в аграрному секторі.

- Україна може виробляти більше продовольства і експортувати його. У світі існує величезна потреба в сільськогосподарській продукції, Україна могла б стати одним з провідних постачальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська економіка страждає через метання між ЄС і Митсоюзом - експерт

Після закінчення зустрічі у журналістів з'явилася можливість поставити питання Теффту. Журналістів цікавило як він оцінює ситуацію зі свободою слова в Україні.

На прохання посол відповів: "Ми оцінки не ставимо" і порадив читати доповідь про стан захисту прав людини, яка оприлюднена на сайті Держдепартаменту США.

І від прямої відповіді на питання чи буде сенат розглядати введення санкцій проти України у зв'язку з політрепресіями пан Посол точно так само тактовно ухилився.

3 квітня посол США в Україні Джон Теффт відкрив у Донецьку тижневий культурний фестиваль "Дні Америки", який проводить Посольство США в Україні. Під час фестивалю мешканці Донецька можуть познайомитися з американським документальним кіно, популярним танцювальним мистецтвом, спортом, фотографією та освітніми програмами Посольства США. Мета фестивалю - зміцнення зв'язків між державами.

Зараз ви читаєте новину «Україна могла б отримувати в 10 разів більше інвестицій. Заважає чиясь жадібність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути