четвер, 24 листопада 2011 09:29

Україна домовилася з Саудівською Аравією про продаж ячменю

Україна домовилася з Саудівською Аравією про продаж ячменю

Делегація Міністерства аграрної політики України, яка перебуває з робочим візитом в Королівстві Саудівська Аравія, вчора домовилася про форвардні закупівлі місцевими зернотрейдерами українського ячменю врожаю наступного року.

Про це повідомив глава відомства Микола Присяжнюк, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Ячмінь обіцяє вирости".

"Саудівські компанії серйозно розглядають подібний інструмент. Форвардна фінансування суттєво підтримає наших аграріїв", - заявив чиновник.

Саудівська Аравія - найбільший світовий імпортер ячменю, щорічно закуповує його в обсязі 5-6 млн тонн, зазначають в Українській аграрній конфедерації. За словами її президента Леоніда Козаченка, Україна в минулі роки забезпечувала до 60% цих поставок.

"Якщо міністерство зможе домовитися про прозорі умовах форвардів, то це буде на руку як виробникам, так і імпортерам", - зазначив він.

За інформацією Мінагрополітики, урожай ячменю в 2011 році сягнув 9 млн тонн, що на 7% більше, ніж у наступному році, з яких 3,1 млн т може бути вивезено за кордон, що зробить Україну одним з найбільших експортерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна проміняє дешеву кукурудзу на вигідніший ячмінь - експерт

Але зернотрейдери успішно торгують із Саудівською Аравією і без втручання міністерства, запевняє гендиректор Української зернової асоціації Володимир Клименко. За даними Мінагрополітики, за січень-вересень експорт зернових до Саудівської Аравії сягнув 1,5 млн тонн.

"Зараз торгівля ячменем з цією країною майже зупинилася, як найбільший закупник вона диктує невигідні ціни, які трохи вище українських цін FOB", - стверджує керівник однієї з компаній-експортерів.

До того ж експорт як і раніше стримують мита, зазначають учасники ринку. У жовтні парламент скасував їх для пшениці та кукурудзи, але зберіг для ячменю в розмірі 14%, але не менше 23 євро за тонну.

Зараз ви читаєте новину «Україна домовилася з Саудівською Аравією про продаж ячменю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути