понеділок, 22 січня 2018 21:10

Українці розповіли, де зберігають гроші

Українці розповіли, де зберігають гроші
Чим вищий відсоток пропонує банк, тим більший ризик втратити заощадження. Фото: TechToday

У грудні 2017 року гривневі заощадження населення на депозитах зросли на 6% - до 235,6 млрд грн. Це дозволило банкам показати солідний приріст в річному вираженні – 19,4%. Водночас українці не поспішали нести долари і євро на рахунки. За минулий місяць валютні накопичення фізосіб зросли лише на 0,4% - до $8,5 млрд.

Gazeta.ua запитала українців, як вони зберігають заощадження.

Олена Наконечна, фінансист:

"Гроші "під подушкою" знецінюються. Вони мають зберігатися у банку. Через кризу багато вітчизняних банків відчули проблеми. Деякі було націоналізовано, інші просто закрилися. Водночас в Україні є десяток фінустанов, які на мій погляд, на плаву і будуть працювати далі. Потрібно розуміти, кому можна довірити власні кошти. Чим вищий відсоток пропонує банк, тим більший ризик втратити заощадження", - каже фінансист.

Вадим Герасимович, викладач:

""Мій дім - моя фортеця", так кажуть. На жаль, наші банки фортецею для збереження коштів назвати важко. Я зберігаю гроші вдома", - вважає Вадим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман пояснив, чому падає гривня

Микола Бугайчук, інженер:

"Планував кожного місяця заощаджувати близько 100 доларів. Частину заробітків міняти на валюту і класти на рахунок у банк. Влітку долар був по 26. А зараз майже 29. Тому заощадження тримаю в гривні. Чекаю літа. Обіцяють, що національна валюта зміцниться. Тоді зможу купити долари за вигіднішим курсом", - каже він.

Анна Яковенко, старший менеджер:

"Намагаюсь робити хоч якійсь заощадження. Не завжди це виходить. Наприклад, минулого місяця змінила роботу. Тому заощаджувати не було з чого. Сподіваюсь, у січні відкласти кілька тисяч гривень. Для мене важливо знати, що в разі чого маю додаткові кошти", - розповідає Анна.

Валентин Борзион, музикант:

"Зберігаю всі гроші вдома. Не довіряю банкам. І депозити не вважаю зручними. Коли виникне необхідність терміново забрати всю суму з рахунку, жодна фінустанова не погодиться її виплатити", - ділиться Валентин.

Падіння курсу гривні було викликане значними бюджетними виплатами в кінці року і зростанням попиту на валюту серед імпортерів. Крім того, міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що затягування з відновленням фінансування від МВФ - один із чинників ослаблення гривні. У разі відсутності кредитів МВФ Україні доведеться шукати альтернативні джерела фінансування, що не так і просто.

Зараз ви читаєте новину «Українці розповіли, де зберігають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути