середа, 04 вересня 2013 14:41

Українцям надсилають судові повістки по SMS: Як це працює і яких сюрпризів чекати

В Україні з 1 червня стартували пілотні проекти з надсилання судових повісток за допомогою SMS-повідомлень, а процесуальних документів - електронною поштою.

Це закріплено наказами Державної судової адміністрації №3 від 01.06.2013 р. та №72 від 31.05.13 р. Таке ноу-хау стане можливим за умови дотримання певних формальностей.

Відразу зазначимо: наразі до проекту задіяні лише деякі суди загальної юрисдикції. Тому аби не витрачати свій час, радимо перевірити список експериментаторів на сайті судової влади або ж запитати безпосередньо у працівників апарату про причетність конкретного суду до вказаної програми. Крім того, паперові повістки ніхто не скасовував. Наразі вони будуть приходити учасникам процесу у визначеному законом порядку.

Якщо ж все-таки бажаєте взяти участь у експерименті та отримувати повістку SMSкою, слід подати заявку про такий намір до суду. Зразок документу зможете отримати у працівників апарату або скачати на офіційному сайті судової влади (http://court.gov.ua).

Якщо ж кортить отримувати процесуальні документи (наприклад, рішення, ухвали) на електронку, не чекаючи на поштаря, то тут доведеться попрацювати в два етапи. Спочатку зареєструватись на відповідному сайті (http://mail.gov.ua), створивши власну поштову скриньку на так званому сервісі "Електронний суд", а вже після цього занести до відповідної канцелярії заяву про отримання процесуальних документів через Інтернет. Таке прохання необхідно буде висловлювати по кожній конкретній справі. Після надходження в автоматизовану систему процесуального документа з відповідної справи і підписання електронним цифровим підписом судді адміністратор виконає розсилку документу на електронну адресу учасників процесу.

Проте, як показує практика, громадськість все-таки має консервативний погляду на це питання. Можливо, звикли довіряти старим перевіреним методам отримання документів по пошті. Хоча не варто приховувати, що на сьогодні із паперовими повістками інколи також трапляються дива. Та по при все, технічні можливості насторожують ще більше. Адже користувачі електронної пошти, хоч раз в житті зіштовхувався з явищем, коли лист абонентом був направлений, а адресат якимось дивним чином так його і не отримав. Та й SMSки - не гарантований спосіб доставки інформації. Про це навіть самі оператори говорять. Тому недарма в тексті правил, з якими користувачі погоджуються під час реєстрації, передбачено, що адміністратор не несе відповідальності за технічні обмеження сервісу або за технічні збої в наданні послуг, доставку пошти тощо. Отже, шукати крайніх буде зайвим. Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих.

Цікавить і те, як суд буде визначати, чи вручені повістки адресату. Або ж діятиме правило: "з нашого боку кулі вилетіли, проблеми на вашому боці". Те ж саме питання з процесуальними документами. Хоча з іншого боку, за кваліфікаційного підходу надіслані рішення по електронці зекономили б чимало часу та грошей багатьох громадян.

Крім того, насторожує і сама процедура реєстрації скриньки на сайті. По-перше, це займає певний час. По-друге, немає гарантії, що під вашим акаунтом вже хтось не зареєструвався, оскільки сама процедура не вимагає надання будь-яких підтверджуючих документів вашої особистості. Тому в тексті тих же правил зазначено, що у випадку, коли користувач не може створити скриньку через те, що під бажаним акаунтом вже зареєстрована інша особа, то необхідно звернутися з офіційним листом до адміністратора, повідомивши про вказані обставини. Тут вже слід буде надати належні докази своїх реєстраційних даних (копія паспортних даних, ідентифікаційного коду, витягу з ЄДРПОУ тощо). Проте як довго буде тривати з'ясування обставин, наразі залишається невідомим.

Отже, поки маємо можливість обирати та тестувати. Як буде далі, спрогнозувати важко. Сподіваємося, що нововведення зможуть довести до ладу та усунути будь-яку двозначність. Адже технічний прогрес не стоїть на місці. Сьогодні ми вже не уявляємо, як могли жити без мобільних телефонів та Інтернету. То чому ці технології не залучити до судового процесу?

 

Зараз ви читаєте новину «Українцям надсилають судові повістки по SMS: Як це працює і яких сюрпризів чекати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути