пʼятниця, 01 лютого 2013 09:32

Україна може позбавити Росію статусу газового монополіста

Україна може позбавити Росію статусу газового монополіста
Фото: ruvr.ru

Країни-учасниці зони вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД домовилися про початок переговорів про підготовку угоди про транзит трубопровідним транспортом.

За словами урядового уповноваженого з питань співробітництва з РФ, СНД та країнами ЄврАзЕС Валерія Мунтіяна, угода, зокрема, дозволить Україні отримати доступ до російської газотранспортної системи (ГТС) для здійснення прямих поставок газу з Туркменістану.

"У нас є всі шанси домогтися вільного транзиту туркменського газу по території Росії - подібна можливість прописана в тексті договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД", - цитує слова чиновника "Комерсант-Україна" у публікації "Україна вимагатиме доступу до російської газотранспортної системи" .

Згідно з угодою про ЗВТ СНД, зацікавлені учасники цієї угоди повинні вступити в переговори про розробку угоди про транзит трубопровідним транспортом та завершити їх протягом шести місяців після набуття документом чинності.

Договір про створення ЗВТ набув чинності в кінці вересня 2012 року після ратифікації парламентами Білорусі, Росії та України. До угоди також планують приєднатися Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова та Киргизія. Глави урядів цих країн в 2011 році підписали документ.

"Шестимісячний термін скоро закінчиться і ми повинні поспішати, щоб встигнути почати такі переговори", - пояснив Мунтіян.

Як відзначило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, для України дати такий дозвіл не становить труднощів.

"Україна, як член Енергетичної хартії, зобов'язана надавати доступ до свого трубопровідного транспорту будь-якого її учаснику. А от для Росії такий крок може означати кінець монополії на газовому ринку", - пояснив співрозмовник.

Офіційно переговори з цього приводу в міністерстві не коментують.

Джерело в "Газпромі" говорить, що монополія не зацікавлена ??в наданні вільного доступу до російської ГТС.

"Україна і так не вибирає весь законтрактований газ. Закупівля газу в Середній Азії ще більше погіршить ситуацію ", - пояснив співрозмовник.

"Газпром" зараз вимагає від НАК "Нафтогаз України" $7 млрд за недобір близько 16 млрд куб. м газу в 2012 році. У монополії вважають, що Україна зобов'язана викуповувати не менше 42 млрд з 52 млрд кубометрів газу, згідно з контрактом, підписаним у 2009 році. Але Київ наполягає, що має право знизити обсяг закупівлі, якщо вчасно повідомив постачальника.

Утім, директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що якщо Росія відмовиться допустити Україну до транзиту газу через свою територію, це негативно вплине на переговори про створення газотранспортного консорціуму, які зараз проходять.

Зараз ви читаєте новину «Україна може позбавити Росію статусу газового монополіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути