Ексклюзиви
середа, 17 серпня 2011 12:07

Україна інвестувала $ 130 мільйонів у запуск ракет з космодрому Бразилії

Україна інвестувала $ 130 мільйонів у запуск ракет з космодрому Бразилії

Україна інвестувала в проект по запуску ракет "Циклон-4" з космодрому в Бразилії понад $ 130 млн.

Про це повідомив голова Державного космічного агентства Юрій Алексєєв.

За його словами, загальна вартість проекту сягає $ 488 млн.

Глава космічного відомства зазначив, що в 2011 році уряд дав гарантії для залучення $ 260 млн кредитів державним конструкторським бюро "Південне" для завершення робіт на пусковому комплексі Алкантара.

Найближчим часом українські підприємства завершать виготовлення дослідного зразка ракети "Циклон-4" для льотних випробувань. Проведено чотири вогневі стендові випробування маршового двигуна третього ступеня, триває розробка системи керування для забезпечення групового виведення космічних апаратів. Створено високоточну систему управління на базі лазерних технологій з використанням супутникової системи навігації.

У Бразилії отримані дозволи на будівництва пускового комплексу. Йде підготовка будівельного майданчика та зведення допоміжних об'єктів. Через відставання робіт з будівництва порту технологічне обладнання вирішено доставляти в довколишній порт Ітаки, звідки автотранспортом перевозитимуть в Алкантару. Над проектом з української сторони працюють близько 50 тис. осіб, 80 організацій та підприємств.

Нагадаємо, перший пуск української ракети "Циклон-4" з бразильського космодрому Алкантара заплановано на 2012 рік з японським супутником "Жасмин". Україна і Бразилія підписали договір про довгострокове співробітництво щодо використання носія "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара 21 жовтня 2003 року. Перший старт за цією програмою планували на кінець 2010 року, але ці терміни переглянули.

Зараз ви читаєте новину «Україна інвестувала $ 130 мільйонів у запуск ракет з космодрому Бразилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути