четвер, 19 травня 2011 09:58

В Австралії зварили перше пиво для космонавтів

В Австралії зварили перше пиво для космонавтів

Австралійський пивовар Ярон Мітчелл і космічний інженер Джейсон Хелд створили перше в світі пиво для космічних туристів.

Новий "неземний" сорт був названий на честь радянського космічного корабля - Vostok 4 Pines Stout.

Творці пива запевняють, що їхній пінний напій оптимальним чином підходить для розпивання в невагомості, коли обличчя горить, а язик розпухає ("як за сильної застуди", за словами Хелда). Навіть в цих суворих умовах пиво (це темне пиво, приготоване з використанням паленого солоду з додаванням карамельного солоду і смаженого ячменю) повністю зберігає свої смакові якості.

Компаньйони вже випробували свою розробку в невагомості, створеній в літаку, який летів над Флоридою.

Тестування показало, що новинку потрібно ще допрацьовувати.

Зокрема, для неї доведеться розробляти спеціальну ємність - за нульової гравітації пиво не виливається, навіть якщо стакан перевернути, і доводиться його трясти. Як вихід можливий тюбик, але з образом пива він якось не дуже поєднується. Іншою проблемою є бульбашки – за нульової гравітації газ не виходить з пива і в результаті після його вживання починається, як відверто висловився астронавт-випробувач, "мокра відрижка".

Нарешті, реакція організму на алкоголь в умовах невагомості також вимагає вивчення. Його дія посилюється навіть під час польотів на літаку (за рахунок зниженого тиску повітря), що добре відомо кожному, хто коли-небудь вживав спиртне в салоні. Що вже казати про космічні польоти, які вимагають від пасажира ще більшої відповідальності.

Австралійські винахідники, тим не менш, вірять, що зможуть подолати всі ці перешкоди і подарувати космічним туристам нову радість на орбіті.

Нагадаємо, нещодавно у Великобританії відкрилася перша приватна компанія з космічного туризму.

Її засновниками стали Стів Беннет і астронавт Метт Шребрідж. Туристам поки пропонуються суборбітальні польоти - корабель вирушає в космос, але не досягає земної орбіти. Такий політ буде схожий на місії американських астронавтів у 1960-ті роки.

Перший космічний турист, Денніс Тіто із США, відправився на навколоземну орбіту через 40 років після першого польоту людини в космос. На кораблі "Союз-ТМ32" з 28 квітня по 6 травня 2001 року Тіто облетів Землю по орбіті 128 разів.

Зараз ви читаєте новину «В Австралії зварили перше пиво для космонавтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути