пʼятниця, 22 червня 2012 09:48

Україна хоче поговорити з В'єтнамом про вільну торгівлю вже цієї осені

Україна хоче поговорити з В'єтнамом про вільну торгівлю вже цієї осені
ЗВТ з В'єтнамом збільшить ВВП України на 1,25 млрд грн. Фото: vkurse.ua

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі оприлюднили результати дослідження перспектив створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та В'єтнамом. Про можливість підписання такої угоди було оголошено в жовтні минулого року.

За словами уповноваженого уряду з питань європейської інтеграції Валерія П'ятницького, переговори можуть розпочатися вже цієї осені, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Вільний Схід".

Дослідження показує значну вигоду такого кроку для України. У разі взаємного обнулення митних ставок у перші два роки роботи режиму вільної торгівлі темпи зростання ВВП України прискоряться на 0,07 процентних пункту (п. п.). Це досить високий результат, для порівняння, створення ЗВТ з Ізраїлем збільшить ВВП на 0,15 п. п. на рік, з Марокко - на 0,13 п. п., з Сирією - на 0,019 п. п., а з Канадою - всього на 0,005 п. п.

В абсолютних цифрах ЗВТ з В'єтнамом збільшить ВВП України на 1,25 млрд грн і 1,39 млрд грн в перший і другий рік відповідно. Число робочих місць щорічно буде збільшуватися на 21,6 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У грудні ми будемо неприємно здивовані станом економіки - експерт

Найбільше можуть виграти українські металурги, хіміки і машинобудівники. Однак обнулення ставок може призвести до різкого зростання поставок в Україну рибопродуктів та текстильних виробів - щодо цих груп рекомендовано зберегти митні ставки. Згідно з результатами дослідження, створення ЗВТ має переломити неприємну для України тенденцію зростання негативного сальдо двосторонньої торгівлі з В'єтнамом. За даними Державної служби статистики, за підсумками 2011 року обсяг українського експорту до В'єтнаму впав на 20%, до $109,3 млн, а обсяг в'єтнамського товарного імпорту зріс на 78,4%, до $209,7 млн.

У Мінекономрозвитку визнають, що досягти зростання експорту до В'єтнаму буде непросто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СОТ не допустить запровадження Україною мит на імпортні авто - експерт

"На жаль, у нас відсутнє експортне кредитування, через що в'єтнамські споживачі віддають перевагу аналогічній китайській продукції", - зазначив П'ятницький.

Ще одна проблема - відсутність сервісних баз.

"Навіть виходячи з гарною та сучасною продукцією, ми програємо в сервісі. Наприклад, з в'єтнамського ринку вантажного автомобілебудування нас тіснить КАМАЗ, у якого є сервісні бази в країні", - констатував чиновник.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче поговорити з В'єтнамом про вільну торгівлю вже цієї осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути