середа, 18 квітня 2012 20:45

У ЗВТ з Євросоюзом український машбуд може піти на брухт - експерт

У ЗВТ з Євросоюзом український машбуд може піти на брухт - експерт
Сергій Толстов: Як правило, іноземний капітал приходить тільки в торгівлю. Фото: glavcom.ua

Розвиток зв'язків і зняття економічних бар'єрів у відносинах з Європейським союзом можуть стати основою для покращення економічної ситуації в Україні лише в декількох аспектах.

Таку думку висловив директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов в ефірі "Ера FM".

"Якщо говорити про той же Китай, то там на спільних підприємствах з іноземним капіталом продуктивність праці в сім разів вища, ніж на державних підприємствах. А на приватних підприємствах в чотири рази вища, ніж на державних. Доступ до технологій у випадках приходу інвестиційного виробничого капіталу дає певний позитивний ефект", - сказав він.

За його словами, Україна навряд чи може розраховувати на модернізацію тільки в результаті створення зони вільної торгівлі з ЄС.

"Як правило, іноземний капітал приходить тільки в торгівлю, в банки, іноді у виробництво продукції з низьким ступенем переробки - цементна промисловість, виробництво кондитерських виробів, тютюнове виробництво - або купують досить добре технологічно оснащені підприємства типу "Криворіжсталі", - зазначив Толстов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російське і українське підприємства домовилися разом виготовляти двигуни для Ан-70

"Тому розраховувати, що зона вільної торгівлі з Євросоюзом дасть нам шанс для економічної модернізації можна лише в тому сенсі, що західний капітал буде більш активно боротися з українською корупцією, будуть домагатися більш прозорих відносин в економіці. Але при цьому космічна промисловість, значна частина машинобудування - все це піде на металобрухт, оскільки в Європі все це є. Звісно, країни ЄС будуть лобіювати "Аеробус", Америка буде лобіювати "Боїнг", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «У ЗВТ з Євросоюзом український машбуд може піти на брухт - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути