Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2012 16:49

МВФ: попри всі старання, криза ще не закінчилася

МВФ: попри всі старання, криза ще не закінчилася
Крістін Лагард заявила, що Європа поки не вийшла зі стану фінансової кризи. Фото: scan.interfax.ru

Європа поки не вийшла зі стану фінансової кризи, незважаючи на солідний перелік вжитих антикризових заходів.

Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард в інтерв'ю газеті Le Monde.

Її думку поділяє голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, який назвав економічну ситуацію в Європі "як і раніше проблемною", передає MarketWatch.

Тим не менш, "Європа, яка була епіцентром кризи, зміцнила свої позиції в грошово-кредитній і фінансовій сфері, а також у сфері управління завдяки значному арсеналу заходів", вважає Лагард.

Глава МВФ закликала європейських лідерів проявити рішучість у реалізації багаторічних планів бюджетної консолідації, які є необхідною умовою оздоровлення економіки регіону.

Баррозу тим часом підкреслив, що держави єврозони і ЄС у цілому не повинні жертвувати довгостроковою бюджетною стабільністю заради миттєвого відновлення економічного зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілотам Януковича замовили лососеву ікру та печінку тріски за 280 тисяч

В одній з найбільш проблемних країн єврозони - Іспанії - ситуація продовжує погіршуватися. Глава Банку Іспанії Мігель Анхель Фернандес Ордонес сьогодні констатував повернення іспанської економіки до рецесії після слабкого відновлення на початку та в середині 2011 року.

Іспанія виявилася у винятково невдалій ситуації, яка може призвести до подальшого підвищення безробіття, зазначив він. Рівень безробіття в Іспанії вже зараз найвищий серед країн Євросоюзу (23,6%), при цьому більше половини іспанської молоді не може знайти роботу.

За словами Ордонеса, Іспанія нині рішуче реалізує безпрецедентні програми податково-бюджетної консолідації, спрямовані на зниження бюджетного дефіциту з 8,5% ВВП в 2011 році до 5,3% ВВП в 2012 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Податкової розповів, звідки братимуть кошти на обіцянки Януковича

Керівництво Банку Італії під вівторок також не знайшло підстав для особливого оптимізму: ВВП країни, третій за величиною в єврозоні, імовірно, скоротився на 0,7% в січні березні, як і в IV кварталі 2011 року.

"Економічна невизначеність і ризики залишаються вкрай високими", - зазначено в щомісячному бюлетені ЦБ.

Разом з тим Банк Італії висловив надію на подальше скорочення бюджетного дефіциту країни в цьому році з 3,9% ВВП, зафіксованих в 2011 році. Борговий тягар Італії (120,1% ВВП), як очікується, почне знижуватися з наступного року.

Зараз ви читаєте новину «МВФ: попри всі старання, криза ще не закінчилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути