вівторок, 23 березня 2021 16:52

Збитки держпідприємств покриватимуть за рахунок платників податків — економіст

Збитки держпідприємств покриватимуть за рахунок платників податків — економіст
В першому півріччі 2020 року збиток склав 8,79 млрд грн. Фото: пресслужба Укрзалізниці

Великі державні підприємства зазнали в 2020-му значних збитків. Тенденція зберігається і в поточному році. Про це пише журналістка, політичний технолог Олеся Яхно на своїй сторінці в Facebook.

"У 2020 році збитки "Нафтогазу" перевищать 4,2 млрд грн, в 2021 році – 7,5 млрд грн, за розрахунками Мінфіну, доданими до проекту Держбюджету на 2021 рік. Але це дуже оптимістичний сценарій. В попередні роки картина була зовсім іншою. У зв'язку з виграними судами і загальним оздоровленням компанії чистий прибуток НАКу в 2017 році складав 39,4 млрд грн. У 2018 році "Нафтогаз Україна" і без судів був прибутковий – 11,6 млрд грн. У 2019-му чистий прибуток "Нафтогазу" виріс до 63,3 млрд грн.

Державна ядерна компанія "Енергоатом" повідомила про чистий збиток у 4,8 млрд грн у 2020 році. При цьому фінплан на 2020 рік передбачав прибуток у 1,6 млрд грн. Варто зазначити, що у 2019 році компанія отримала прибуток у розмірі 3,8 млрд грн, а у 2018 році – прибуток у 4,6 млрд грн.

"Укрзалізниця" у 2017 році показувала прибуток в 114,5 млн грн, у 2018 році - 203,8 млн грн, у 2019 році - 3 млрд грн. Але вже в першому півріччі 2020 року збиток склав 8,79 млрд грн.

"Центренерго" у 2018 році отримало прибуток 499,127 млн грн. Але вже у 2019 році чистий збиток становив 1 млрд 979,54 млн грн. У січні-вересні 2020 року звітували про те, що збиток скоротився до 163 млн грн", - ідеться в дописі Олесі Яхно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Колектив у відчаї" - в Укрзалізниці готуються до масштабного страйку

Навіть під час війни і в умовах "карантинної" економічної кризи наші найкрупніші олігархи збільшили свої статки і активи в рази. Це відбувається і за рахунок збитковості державних підприємств, розповів Gazeta.ua голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Зараз маємо відомості лише в інформаційному полі, що деякі державні підприємства стали збитковими. Хоча в попередні роки були прибутковими.

Державні підприємства використовуються як корупційні схеми для збагачення тих осіб, які поставили на керівні посади своїх ставлеників. Якихось економічних передумов для збитковості немає. Це робиться тільки з метою збагачення. Різко зростають ціни на газ та електроенергію, на залізничні перевезення, а у фінансовій звітності державних підприємств є збитки. Цю збитковість будемо покривати з державного бюджету, тобто за рахунок грошей платників податків, - сказав експерт. - Укрзалізниця вже анонсувала про підвищення розцінок на пасажирські та вантажні перевезення впродовж року в декілька етапів. Електроенергія і газ подорожчали вже з першого січня. Не виключено, що впродовж року буде подорожчання. Збитковість державних підприємств покриватиметься з державного бюджету та з гаманців українців. В держави немає інших доходів, окрім коштів платників податків. На цю ситуацію можна вплинули, змінивши діючий уряд на інший. Питання в тому, чи інший Кабмін не буде працювати так само - в інтересах декількох олігархів".

"Нафтогаз" несе мільярдні збитки, прикривається світовою кризою та коронавірусом і маніпулює фінансовою інформацією.

Зараз ви читаєте новину «Збитки держпідприємств покриватимуть за рахунок платників податків — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути