понеділок, 26 вересня 2011 09:42

У МВФ вже придумали, як врятувати Європу від кризи - джерело

У МВФ вже придумали, як врятувати Європу від кризи - джерело

Під час щорічних зборів Міжнародного валютного фонду (МВФ), що відбулися в неділю у Вашингтоні, був узгоджений початковий проект масштабного плану подолання боргової кризи в зоні євро.

Про це повідомляють джерела BBC серед учасників вашингтонського засідання.

За неофіційною інформацією, МВФ вдалося, по-перше, узгодити час затвердження плану порятунку, а по-друге, визначити його основні параметри. За даними поінформованих джерел, заходи з виведення єврозони з кризи можуть бути формалізовані на засіданні ради ЄС в Брюсселі наприкінці жовтня цього року, а потім - під час саміту "великої двадцятки" в Каннах, призначеного на початок листопада.

При цьому сам план порятунку європейської економіки включає серед іншого списання 50% суверенного боргу Греції, а також значне збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), який зараз становить 440 млрд євро, але може досягти близько 2 трлн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сорос: У США криза вже настала

Через гігантський бюджетний дефіцит офіційні Афіни не можуть самостійно розраховуватися за своїми боргами, і для цього їм доводиться покладатися на допомогу МВФ. Грецький уряд все ще отримує кошти з пакету допомоги, схваленого МВФ в травні минулого року. Однак якщо Афіни не задовольнять вимог МВФ щодо скорочення витрат, вони можуть не отримати наступний транш кредиту. За такого розвитку подій Греція не зможе платити за своїми зобов'язаннями вже до середини жовтня.

Щоб запобігти дефолту Греції, МВФ пропонує списати половину її боргів. В кінці минулого тижня подібну можливість вже згадував грецький міністр фінансів Евангелос Венізелос. У розмові з депутатами парламенту від соціалістичної партії, він нібито сказав, що списання половини боргу було б найкращим виходом із ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніякого імунітету перед світовою кризою в України нема - банкір

Крім того, Європейському Союзу, можливо, доведеться різко збільшити обсяги Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Це пропонюєть зробити не за рахунок звичайних механізмів (які вимагали б схвалення парламентів всіх країн ЄС), а за рахунок кредитів ЄЦБ.

Кошти EFSF будуть використовуватися для надання позик країнам, яким у сформованій ситуації стало важко отримати кредити зі звичайних комерційних джерел, таким, як Італія.

Крім того, за даними ВВС, учасники вашингтонського засідання МВФ принципово погодилися з необхідністю рекапіталізації і зміцнення банків зони обігу євро.

Повідомляється, що заходи, узгоджені під час зустрічі у Вашингтоні, поки носять попередній характер, і робота над ними триває.

Зараз ви читаєте новину «У МВФ вже придумали, як врятувати Європу від кризи - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути