понеділок, 29 серпня 2011 09:26

У Бойка хочуть скоротити купівлю російського газу до 12 мільярдів "кубів"

У Бойка хочуть скоротити купівлю російського газу до 12 мільярдів "кубів"

Різке зниження закупівель газу в Росії передбачено змінами енергостратегії Україні, затвердженими Міністерство енергетики та вугільної промисловості минулої п'ятниці.

Про це повідомило високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Газ на газ не припадає".

За п'ять років - з 2012 по 2017 рік - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 до 12 млрд куб. м. Очікують, що за рахунок збільшення видобутку газу на шельфі вдасться зменшити обсяг закупівель на 7 млрд куб. м. Видобуток сланцевого газу і газу вугільних пластів знизить їх ще на 5 і 4 млрд куб. м відповідно, а перехід електроенергетики та металургії на вугілля - на 8 млрд куб. м. Крім того, 5 млрд куб.м газу планують постачати з Азербайджану через ЗПГ-термінал.

"Настільки серйозне скорочення споживання газу Україною має змусити російську сторону замислитися, і ми сподіваємося переглянути його ціну в бік зниження", - сказало джерело.

Співрозмовник нагадав, що Україна зараз закуповує в Росії 40-50 млрд куб. м газу на рік, у той час як всі країни Євросоюзу - 120 млрд куб. м в рік.

"На початку вересня в стратегію також будуть внесені зміни, що стосуються електроенергетики. Потім документ затвердить Кабмін, і ми представимо його російським колегам", - пояснило джерело.

Наступний раунд переговорів з "Газпромом" про ціну газу пройде якраз цього тижня, уточнили в Міненерговугілля. На минулих переговорах, що відбулися в середині серпня в Сочі, президент Росії Дмитро Медведєв запропонував міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Бойку "розвивати співпрацю в газовій сфері" за тією ж моделлю, що і з Білоруссю. Цього року Мінськ отримує газ за формулою "середньоєвропейська ціна мінус мито та вартість транзиту" - по $ 270 за 1 тис. куб. м.

Натомість "Газпром" зміг придбати 50% акцій "Белтрансгаза", що володіє газотранспортною системою Білорусі. Зараз тривають переговори про покупку "Газпромом" і решти 50% білоруської ГТС. Це, а також той факт, що країни є членами Митного союзу, дозволить Білорусі отримувати газ за внутрішньоросійською ціною плюс вартість транспортування - тобто по $ 100-120 за 1 тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «У Бойка хочуть скоротити купівлю російського газу до 12 мільярдів "кубів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути