субота, 27 серпня 2011 20:54

Експерт розповів, як можна добитися знижки на російський газ

Експерт розповів, як можна добитися знижки на російський газ

Існують різні варіанти домовитися з Росією про перегляд ціни на газ.

Таку думку висловив директор Центру досліджень паливно-енергетичного комплексу Олег Гавриш у ефірі Першого ділового каналу.

"Один з варіантів - це створення спільного підприємства на базі "Нафтогазу" і "Газпрому". Інший - створення СП на базі ГТС. Тоді ми отримаємо завантаження ГТС і зможемо почати спільно розробляти родовища в Росії. Наприклад, Росія запропонувала Астраханське родовище. Воно велике і до нього вже підходить досить багато інфраструктури ... Крім того, це дозволить вирішити питання з модернізацією ГТС, тому що, на жаль, Європейський союз і європейські фінансові структури досі не виділили обіцяних нам коштів", - сказав він.

За його словами, найкращих з перерахованих варіантів є створення спільного підприємства на базі української газотранспортної системи.

"Внутрішньо всі до цього готові. Питання тільки в тому, що Міненерго досі сподівається, що третім учасником цього СП стане одна з європейських компаній. Але є можливість, що сам "Газпром" залучить своїх європейських партнерів - E.On, Eni або когось ще ... Ми зможемо отримувати газ тоді за ціною на рівні Білорусі зараз. Це найбільш прагматичний варіант, за яким раніше пішли Словаччина і Литва", - зазначив експерт.

Крім того, Гавриш вважає, що підвищення ціни на га з $ 354 до $ 400 стане сильним ударом по економіці України.

"Рентабельність підприємств хімічної промисловості під питанням. Заводи можуть опинитися в ситуації, коли їхня продукція буде неконкурентоспроможною", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як можна добитися знижки на російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути