понеділок, 22 березня 2010 14:38

Свині з"їдають вдвоє менше кормів за новою технологією

Свині з"їдають вдвоє менше кормів за новою технологією

Більшість господарств Черкащини годують свиней сухим кормом. Вважається, що такий тип годівлі пов"язаний з нижчими витратами на установку і обслуговування устаткування, і забезпечує кращий санітарно-гігієнічний стан ферми. Сучасне устаткування для сухої кормораздачі через годівниці, суміщені з поїлками, порівняно легко обслуговувати, знижуються втрати корму і його забруднення.

"Сухі корми не псуються, до того ж, з ними можна легше перемішати премікс", - розповідає Андрій Ганноцький із села Вереміївка Чорнобаївського району Черкащини. Чоловік працює заступником директора по тваринництву у господарстві "Кліщинське" в сусідньому селі.

У господарстві" понад 2 тис. свиней породи велика біла. Тварин годують комбікормом. Його виготовляють на власному комбікормовому цеху.

"Зернові — сою, кукурудзу, ячмінь - вирощуємо самі, у нас 1,5 тисячі гектарів землі. Премікси купуємо в представників німецької фірми "Агравіс Райффайзен". Вони постійно консультують нас у питаннях рецептури комбікормів, зоотехнії, ветеринарії. Всі раціони для свинопоголів"я повністю збалансовано за всіма поживними речовинами, обмінною енергією, амінокислотами, мікро- і макроелементами", розповідає Ганноцький.

Премікси в годівлю свиней починають вводити з 8-го дня життя. Для кожного віку складають окремий раціон. Свиней годують із групових годівниць, годівля ненормована.

- Свині не з"їдять більше, ніж їм треба. Головне, щоб вони не відчували голоду, бо тоді можуть переїсти, особливо поросята, - каже чоловік.

За 7 місяців свині виростають до товарної ваги — 110 кг. За цей час з"їдають 3 ц кормів. До введення преміксів за цей же час з"їдали вдвічі більше.

"Замішувати корми для свиней теж добре, але ніхто з працівників не хоче ходити коло них, бо це треба сікти буряки, траву, варити. Крім того, такі корми швидко псуються, особливо коли спека", розповідає директор товариства "Папужинці" із села Папужинці Тальнівського району Василь Баранюк.

Зараз ви читаєте новину «Свині з"їдають вдвоє менше кормів за новою технологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути