вівторок, 07 серпня 2012 09:33

Швейцарія ризикує втратити статус податкового раю

Швейцарія ризикує втратити статус податкового раю
$1,03 трлн - приблизно таку суму ховають в Швейцарії податкові ухильники з інших країн. Фото: segodnya.ua

Міністерство юстиції США посилило тиск на банківський сектор Швейцарії, відправивши в Берн новий запит на надання інформації про рахунки американських клієнтів.

Як побоюються швейцарські банкіри, подібний інтерес до їхнього бізнесу з боку податкових органів одразу кількох країн призведе до ще більшого відтоку клієнтів з країни. У найближчі п'ять років своє існування може припинити кожен третій фінансовий інститут Швейцарії.

Правоохоронні та податкові органи США не залишають спроб зібрати якомога більше інформації про рахунки своїх співвітчизників у Швейцарії. Цього разу під приціл американської Феміди потрапив банк Credit Suisse, який зумів якось уникнути видачі США даних їх податкових ухильників за рішенням місцевого суду.

Самі швейцарські банкіри попереджають, що безперервний тиск з боку податківців США, а також Німеччини і Великої Британії найближчим часом призведе до серйозних негативних наслідків для всього банківського сектора країни, який вже зіткнувся з відтоком закордонних клієнтів. Згідно з останніми підрахунками Швейцарської банківської асоціації, під керуванням місцевих компаній на кінець 2011 року перебувало близько 2,7 трлн франків ($2,79 трлн), що належать зарубіжним клієнтам. Це близько 51% від сукупного обсягу активів швейцарських фінансових організацій. Водночас ця частка скорочується четвертий рік поспіль - у 2008 році вона становила 55%.

Як пояснило джерело у великому швейцарському банку, серед представників галузі панують занепадницькі настрої.

"Ніхто не знає, наскільки далеко підуть розвинені країни в справі переслідування податкових ухильників і тих компаній, які їм допомагають. Враховуючи нещодавню оцінку Tax Justice Networks про те, що у світі з-під оподаткування виведено близько 20 трильйонів доларів, я не здивуюся, якщо розвинені країни зроблять все заради того, щоб повернути ці кошти під свій контроль. Цілком можливо, що свій статус податкового раю втратить не тільки Швейцарія. Скоро в світі може взагалі не залишитися подібних місць", - вважає джерело.

Найближчими роками тенденція "відлову" податкових ухильників тільки посилиться, і їм доведеться шукати більш затишні місця для своїх заощаджень, ніж Швейцарія. За підрахунками віце-президента Cap Gemini Херберта Хенслі, одні тільки західні європейці можуть незабаром вивести зі своїх рахунків в цій країні близько 15% коштів, тобто близько $140 млрд.

Сукупний обсяг активів, що потрапляють в групу ризику, становить, на думку голови ради директорів Benedict Hentsch & Cie Бенедикта Хентша, близько 1 трлн франків ($1,03 трлн) - приблизно таку суму ховають в Швейцарії податкові ухильники з інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарія ризикує втратити статус податкового раю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути