Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2012 14:54

Супердешевого російського газу Україна не побачить і в Митному союзі - експерт

Супердешевого російського газу Україна не побачить і в Митному союзі - експерт
Сергій Дяченко: Питання доступу до газу за рівними цінами не вирішується. Фото: glavcom.ua

Україна не отримає російський газ за супернизькою ціною навіть після вступу до Митного союзу.

Таку думку висловив провідний експерт з енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко в ефірі Першого ділового каналу.

"Питання доступу до газу за рівними цінами не вирішується - це однозначно. Що таке Митний союз? Це повна ліквідація всіх митних бар'єрів між країнами та єдиний центр митної політики. Така форма економічного об'єднання передбачає, що на території периметру мусять бути абсолютно однакові ціни на всі товари. Але російська сторона не обіцяє, що навіть після вступу до Митного союзу це буде поширюватися на газ", - сказав він.

На зауваження ведучої, що Білорусь, яка є членом Митного союзу, отримує газ за набагато меншою ціною, експерт відповів, що вартість блакитного палива для країни все одно далека від внутрішньої російської.

Крім того, зазначив фахівець, вступ до Митного союзу негативно позначиться на певних галузях промисловості України.

"У Білорусі зовсім інша структура промисловості, ніж у Росії - вони взаємодоповнюючі. А от в Україні ключові базові галузі, які зараз багато в чому формують і експортний потенціал, і ВВП, перетинаються з росіянами. Металургійні підприємства не матимуть жодних обмежень для торгівлі на українській території", - підсумував Дяченко.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, середня ціна російського природного газу, імпортованого в червні 2012 року НАК "Нафтогаз України" і OstChem Holding Limited (Кіпр), становила $428,48 за 1 тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Супердешевого російського газу Україна не побачить і в Митному союзі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути