пʼятниця, 29 березня 2013 17:01

Ставицький і Курченко знову запустили Одеський НПЗ

Ставицький і Курченко знову запустили Одеський НПЗ
Одеський нафтопереробний завод відновив роботу. Фото: odessanews.biz

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький і власник "Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії" Сергій Курченко урочисто запустили Одеський нафтопереробний завод (НПЗ).

Нагадаємо, Одеський НПЗ був приватизований "Лукойлом" в 1999 році. У 2005-2008 роках "Лукойл" провів перший етап модернізації підприємства, однак повністю завершити проект розвитку НПЗ не зміг. Через це ефективність переробки нафти залишається украй низькою, що робить одеську продукцію неконкурентоспроможною на українському ринку.

"Лукойл" припинив роботу Одеського НПЗ на плановий ремонт в жовтні 2010 року - на кілька місяців раніше запланованого терміну. Компанія пояснила своє рішення низькою рентабельністю і несприятливою кон'юнктурою українського ринку. При цьому влада України неодноразово заявляла про зацікавленість в роботі заводу і висловлювали намір допомогти НК "Лукойл" із запуском Одеського НПЗ.

В ході пошуку рішень щодо подальшого використання Одеського НПЗ представники "Лукойла" спочатку не виключали продаж заводу, а пізніше - створення спільного підприємства з українськими бізнесменами для давальницької переробки в Одесі.

У лютому 2013 року "Укртранснафта" запропонувала використовувати морський нафтовий термінал "Південний" для постачань сировини на Одеський нафтопереробний завод.

4 березня повідомлялося, що група "ВЕТЕК" і ВАТ "НК "Лукойл" підписали угоду про купівлю-продаж ПАТ "Лукойл - Одеський НПЗ". В результаті операції "ВЕТЕК" придбає 99,6% акцій Одеського нафтопереробного заводу. Очікується, що угода буде закрита до 1 червня 2013 р., після виконання сторонами низки попередніх умов.

Поки невідомо, на якій нафті буде працювати Одеський НПЗ.

Зараз ви читаєте новину «Ставицький і Курченко знову запустили Одеський НПЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути