вівторок, 05 березня 2013 09:08

ЛУКОЙЛ підписав угоду про продаж Одеського НПЗ

ЛУКОЙЛ підписав угоду про продаж Одеського НПЗ
Фото: yuzhnoukrainsk.net

"ЛУКОЙЛ" і група СЄПЕК ("Східно-європейська паливно-енергетична компанія") підписали угоду про купівлю-продаж ПАТ "ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ".

Згідно з повідомленням "ЛУКОЙЛа", в результаті угоди група ВЕТЕК придбає 99,6% акцій НПЗ.

Очікується, що операція буде закрита до 1 червня 2013 після виконання сторонами низки попередніх умов.

"ЛУКОЙЛ" ухвалив рішення про продаж Одеського НПЗ в рамках затвердженого плану реструктуризації зарубіжних нафтопереробних активів", - відзначає НК.

Проектна потужність Одеського НПЗ з переробки сировини становить 2,8 млн тонн на рік. Завод був зупинений в жовтні 2010 року у зв'язку з економічною ситуацією, що склалася на ринку нафтопродуктів України, а також із зміною схеми поставок нафти. Керівництво "ЛУКОЙЛа" неодноразово обговорювало з українським урядом питання зняття технічних перепон для запуску належного їй Одеського НПЗ.

Восени 2012 року ДК "Газ України" боролася за покупку Лисичанського НПЗ (ПрАТ "ЛИНІК", Луганська обл.), проте ТНК-ВР, що володіє заводом, вирішила почекати з продажем активу, так як перебуває в стадії поглинання "Роснефтью".

ДК "Газ Україна" спеціалізується на торгівлі зрідженим та природним газами, нафтопродуктами та товарами для нафтогазової галузі, контролює близько 150 АЗС у всіх регіонах країни. Центром корпоративного управління є ТОВ "Газ Україна 2009" (Сімферополь). Основним акціонером ГК "Газ України" є Сергій Курченко, який нещодавно повідомив, що об'єднає свої енергетичні активи в СЄПЕК.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький у кінці лютого повідомив, що Одеський НПЗ може відновити роботу вже в березні 2013 року.

Оператор нафтотранспортної системи України ПАТ "Укртранснафта" заявив про готовність забезпечити транспортування сировини на Одеський НПЗ через морський нафтовий термінал (МНТ) "Південний".

Тим часом, за даними галузевих експертів, поставка нафти через МНТ "Південний" робить її переробку на Одеському НПЗ невигідною.

НПЗ і ГПЗ України в 2012 році вдвічі знизили переробку нафтової сировини в порівнянні з 2011 роком - до 4,57 млн ??тонн. Фактично в країні працює лише один з шести НПЗ - Кременчуцький ("Укртатнафта").

Зараз ви читаєте новину «ЛУКОЙЛ підписав угоду про продаж Одеського НПЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути