понеділок, 22 квітня 2019 21:10

Солодка професія: скільки в Україні пасічників

Солодка професія: скільки в Україні пасічників
Близько 60% меду в Україні виробляють у любительських пасіках. Фото: daynews.com.ua

В Україні нараховують від 80 до 100 тис. пасічників.

"Ми проаналізували структуру експорту за кілька років та вивели середню партію, яку закуповуємо - сьогодні це 900 кілограмів. Враховуючи середній медозбір на рівні 80 тисяч тонн, прийшли до того, що кількість пасічників в Україні не перевищує 100 тисяч", – говорить директор з розвитку компанії-експортера меду "Асканія-пак" Віктор Іванченко, передає agro.guide.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які українські продукти популярні в ЄС

Близько 60% меду в Україні виробляють у любительських пасіках, де кількість бджолосімей не перевищує 50. Професійні виробники, які обслуговують понад 200 бджолосімей, виробляють 5% всього меду. 25% забезпечують середні пасічники.

Собівартість виробництва меду не дозволяє пасіці бути самоокупною, якщо вона обслуговує менше 200 бджолосімей. Тобто малий і середній пасічник не може себе забезпечувати. Крім того, він не має достатньо коштів на розширення. Єдине джерело його доходу - мед.

Сукупна собівартість меду на всіх етапах переробки становить 42 грн/кг. Собівартість виробництва меду в пасічника становить близько 25 грн. Собівартість у заготовувача – 2,5 грн. Собівартість переробки меду - 14,5 грн. Експортують мед у середньому по 1,73 євро. Це 53 грн.

Зараз ви читаєте новину «Солодка професія: скільки в Україні пасічників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути