четвер, 08 вересня 2022 22:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Що буде з курсом долара – економіст спрогнозував ситуацію на найближчий час

Що буде з курсом долара – економіст спрогнозував ситуацію на найближчий час
Зараз немає особливого сенсу вкладатися у валюту, наголошує економіст. Фото: latifundist.com

Курс долара на тлі хороших новин з фронту та допомоги західних партнерів у найближчий місяць залишиться на прийнятному рівні. Це означатиме, що для простих громадян немає сенсу купувати валюту. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Борис Кушнірук.

"Підстав для знецінення гривні немає. Безготівковий курс забезпечується Нацбанком. Вони його тримають фіксованим. Враховуючи допомогу наших партнерів, золотовалютні резерви залишаються на прийнятному рівні для війни. Курс долара відірваний від безготівкового, але дуже залежить від очікувань. Негативні настрої породжують паніку та реакцію людей – купувати долари або не продавати їх. Ситуація на фронті позитивна. І це дає підстави розраховувати, що суттєвих коливань, принаймні в межах місяця, не буде", – говорить Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визнання Росії країною-спонсором тероризму – чому Байден виступає проти

Зараз немає особливого сенсу вкладатися у валюту, наголошує економіст.

"Все залежить від того, чи буде заблокований аграрний експорт. Бо це дуже важливий напрямок коштів, які надходять в Україну. Важливо те, що відбувається на фронті. Позитивні новини дуже сильно впливають не поведінку людей – вони готові інвестувати свої резерви. Збільшується продаж валюти. Чим спокійніша ситуація, тим більше сподівань, що курс стоятиме. І сенсу у придбанні валюти зараз особливо не буде. Якщо не буде підстав для занепокоєння, то ціни також не ростимуть", – пояснює Кушнірук.

Національний банк України на 8 вересня встановив курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня. Водночас євро подешевшало на 15 коп. Коштує 36,13 грн. В обмінниках долар продають за 41,66 грн. Купують за 41,37 грн. За євро пропонують 40,32 грн. Продають за 40,70 грн.

За понад п'ять місяців повномасштабної війни з Росією реальний ринковий курс долара став на 30% вищим за офіційний. Через таку різницю почала страждати українська економіка: практично припинили продавати валюту підприємства-експортери. Національний банк за п'ять місяців війни шляхом інтервенцій на міжбанківському валютному ринку продав майже $12 млрд і €1,8 млрд. У той час як в обмінниках долар коштував 37–38 грн, НБУ розпродував золотовалютні резерви за курсом 29,25. Попри те, що інтервенції нібито здійснювали для сплати так званого критичного імпорту, на практиці валюту часто купували зовсім для інших завдань.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з курсом долара – економіст спрогнозував ситуацію на найближчий час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути