вівторок, 06 вересня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Визнання Росії країною-спонсором тероризму – чому Байден виступає проти

Визнання Росії країною-спонсором тероризму – чому Байден виступає проти
Єдина санкція, яка могла би подіяти на Росію, це відібрати у неї ядерну зброю, говорить політолог. Фото: Коментарі

Президент США Джо Байден заявив, що Росія не має бути визнана державою-спонсором тероризму. Таку позицію у Штатах займають, бо світ ще досі пов'язаний з російською економікою. Ця позиція може змінитися за кілька років дії санкції щодо Москви. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

"Байден говорить так, бо це рішення безперспективне. У цьому більше політики, ніж конкретики. Що це дасть? І без цього статусу вже Європа потерпає від браку російського газу. Росія – це не КНДР чи Іран. Її економіка сильно пов'язана із західною, насамперед Європи. Коли це зникне через два-три роки завдяки санкціям, тоді можна оголошувати РФ країною-спонсором тероризму. Мені здається, це і є логіка Байдена", – говорить Голобуцький.

Піти на такий крок означатиме розірвати всі відносини з Росією. Байден хоче залишити можливість завжди повернутися до переговорів і домовлятися, наголошує політолог.

"Зараз європейці повністю не можуть відмовитися від російського газу й нафти. Єдина санкція, яка могла б подіяти на Росію, це відібрати в неї ядерну зброю. Тоді б усе закінчилося. Поки це озброєння в російських руках, санкцій впливатимуть, але результат не буде моментальним. Цей процес буде довгим", – каже Голобуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Підтримка України збільшиться, тиск на Росію посилиться" – що для нас означатиме призначення Трасс

Для України найкращий варіант, щоб Росія завалилася як держава, пояснює політолог.

"Але це неможливо лише нашими зусиллями. Завдання в тому, щоб світ чимдалі йшов від енергетичної залежності від РФ. Тоді буде більше сміливості і в словах європейських та американських політиків. І важливо, щоб цієї осені й зими до влади не прийшли праві популісти, які захочуть домовлятися з Путіним. Наші головні аргументи тут – успіхи на фронті й внутрішні реформи, зокрема антикорупційні", – уточнює Голобуцький.

Президент США Джо Байден заявив, що Росія не має бути визнана державою-спонсором тероризму. Оголошення Росії державою-спонсором тероризму змусить уряд США обмежувати іноземну допомогу, скоротити експорт і продаж оборонних товарів, встановлювати контроль над експортом товарів подвійного призначення та багато іншого.

Зараз ви читаєте новину «Визнання Росії країною-спонсором тероризму – чому Байден виступає проти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути