пʼятниця, 13 серпня 2021 11:37

Слюсар заробляє більше за юриста: кого шукають роботодавці

Середня зарплата в Україні до кінця 2021 року може вирости до 16 тис. грн.

Найшвидше ростуть оклади в аграрній сфері, IT і страхуванні.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  За даними податківців, в Україні щорічно в конвертах виплачують 500 мільярдів гривень
За даними податківців, в Україні щорічно в конвертах виплачують 500 мільярдів гривень

У роботодавців є величезний запит на фахівців робочих спеціальностей. За їхню працю готові платити хороші зарплати. Проте українці обирають вищу освіту. У результаті кожен другий безробітний у країні має диплом вищого навчального закладу, пише OBOZREVATEL.

Найбільші зарплати в програмістів і фінансистів. Вони отримують 26 і 22 тис. грн на місяць відповідно. Середня зарплата по вакансіях для IT-шників становить від 60 до 160 тис. грн.

Цього року зарплати зросли вже на 20%. Але торік через локдауни доходи українців падали, кількість робочих місць скорочувалася. А деяких співробітників відправляли у відпустки без збереження зарплати.

Економіка поступово відновлюється, це відображається і на ринку праці.

"2021-го зарплати швидше ростимуть у тих сферах, де зростання вже було раніше, у 2018-2019 роках", - розповів колишній виконувач обов'язків міністра економіки Павло Кухта.

Зокрема, йдеться про аграріїв, логістів, страховиків, фахівців інформаційних технологій.

У найближчі п'ять років особливим попит матимуть працівники сфери кібербезпеки, аграрії, фахівці харчової промисловості та IT, повідомила аналітик "Робота" OLX Марія Абдулліна.

"Якщо говоримо про глобальні тренди й перспективи 15-20 років, то згідно з міжнародними дослідженнями, зокрема і дослідженням Всесвітнього економічного форуму, найвищим буде попит на фахівців у таких сферах як аналітика і робота з даними, кібербезпека, харчові технології, зелені технології," – каже Абдулліна.

В Україні середня зарплата становить 14,3 тис. грн, повідомляє Держстат. Це у 2,4 раза вище за мінімальну.

Відношення мінімальної зарплати до середньої має бути на рівні не менш як 50%, згідно з конвенцією Міжнародної організації праці. Замість 6 тис. грн українці повинні отримувати від 7100 грн.

У країнах ЄС встановлений рівень мінімальної зарплати – не менше 60% середньої. Українці в такому разі отримували б від 8,58 тис. грн.

"Значно скоротити рівень бідності можна тільки за допомогою різкого підвищення мінімалки. І такий досвід в України вже є – підвищення мінімальної зарплати з 1600 до 3200 гривень 2017 року. Тоді рівень бідності скоротився з 58,6 відсотка до 47,3 і падав аж до коронавірусного 2020-го", - розповіла Людмила Черенько, науковиця з Інституту демографії та соцдосліджень.

Це призвело до різкого зростання бюджетних надходжень.

"До 40 відсотків роботодавців показують мінімальну зарплату співробітників і з неї ж платять податки. Решту доплачують у конвертах. Це призводить до значного спотворення реальної статистики, а також до багатомільярдних втрат для бюджету. Наприклад, за даними податківців, щорічно в конвертах виплачують 500 мільярдів гривень", - додала Черенько.

В Україні 51% безробітних мають вищу освіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку роботу пропонують українцям: добірка вакансій

"Потреба ринку в представниках робітничих професій висока. Найпопулярніші: охоронець, швачка, автослюсар, комірник, вантажник, офіціант. Хороший робочий, слюсар, сантехнік може заробляти більше, ніж посередній юрист. Ситуація, за якої більшість випускників шкіл здобувають вищу освіту, створює диспропорцію на ринку: роботодавці потребують водіїв і слюсарів, а шукачі роботи воліють працювати юристами й економістами", - розповіла працівниця Jooble Олена Кірільєвніна.

Легко знайти роботу водіям таксі, кур'єрам, кухарям, майстрам манікюру/педикюру і продавцям.

У липні в Україні роботодавці переважно платили працівникам зарплату у розмірі 11-15 тис. грн. Водночас більшість українців у резюме вказували, що готові трудитися за 8-13 тис. грн у місяць.

Загалом у липні середня зарплата українців становила 12 тис. грн. Крім грошей, роботодавці пропонували бонуси та премії, навчання, організовували корпоративи, надавали знижки, гарантували регулярний перегляд зарплат та офіс біля метро, свідчать дані "Прозора Робота".

Зараз ви читаєте новину «Слюсар заробляє більше за юриста: кого шукають роботодавці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути