середа, 29 червня 2011 19:41

Сланцевий газ коштуватиме Україні дорожче природного російського?

Сланцевий газ коштуватиме Україні дорожче природного російського?

Свердловини сланцевого газу відрізняються від свердловин природного газу і обходяться дорожче. Про це розповідає директор Інституту геологічних наук НАН України Петро Гожик.

"Деякі експерти оцінюють собівартість сланцевого газу до $ 280. На родовищі таких свердловин треба встановлювати дуже багато. Наприклад, американці ставлять у себе на родовищах тисячі свердловин з горизонтальними стовбурами. Для нас це складно технологічно. Крім того, родовища газу у нас знаходяться глибше, ніж в Америці, що ще більше ускладнює і здорожує видобуток. Взагалі ціна собівартості сланцевого газу на кожному родовищі буде своя. Вона буде залежати від глибини родовища, насиченості і віддачі газу. Крім того, до видобутку сланцевого газу Україна хоче залучити іноземні компанії, зокрема, з США. Це ще більше позначиться на ціні. Для того щоб видобуток сланцевого газу була рентабельною, в США діє пільгове оподаткування на цей вид діяльності", - говорить він.

На думку Гожика, видобуток сланцевого газу можна почати тільки після того, як будуть вивчені родовища.

"Озвучені прогнози щодо обсягів сланцевого газу - це одне, реальні дані - зовсім інше. Коли будуть готові матеріали досліджень, тоді можна буде говорити про обсяги сланцевого газу і про початок видобутку. На мою думку, почати видобуток можна буде не раніше, ніж через 5 -7 років. Зараз потрібно провести пробне буріння, зробити хоча б один гідророзрив, оцінити площу, скільки вона може дати газу", - зазначив експерт.

За його словами, великі родовища в США знаходяться на глибині від 500 до 900 м, хоча є й такі, які доходять до 2 км. В Україні родовища розташовані на рівні до 3 км, в середньому на глибині 2-2,5 км.

"Це ускладнює і здорожує процес видобутку. Крім того, в США інші сланцеві породи, інша газова насиченість. Тому наші родовища і американські не можна порівнювати. Є й інше складне питання - як видобуток сланцевого газу буде впливати на екологію. І справа не тільки в реагентах , які використовуються при бурінні, гідророзриву. Питання стосується також впливу на підземні води", - сказав Гожик.

Нагадаємо, сьогодні ціна російського газу на кордоні з Україною становить $ 297. Однак у III кварталі цього року вона може досягти позначки в $ 350, а в IV кварталі - перевищить $ 400.

Зараз ви читаєте новину «Сланцевий газ коштуватиме Україні дорожче природного російського?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути