середа, 09 лютого 2011 10:16

"Україна сповзла в зону ексклюзивного енергетичного впливу Росії"

Автор: фото з сайта www.kp.ua
  Михайло Гончар
Михайло Гончар

За рік Україна не вирішила жодного завдання з диверсифікації енергоносіїв, вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, 47 років.

— Останні переговори з поляками щодо добудови нафтогону "Одеса—Броди" до Ґданська засвідчили — найкращі проекти залишилися в минулому, — каже експерт. — Якщо не змогли реалізувати їх за часів президентів Віктора Ющенка та Леха Качинського, то зараз — тим більше. За останній рік ми декларативно проголошували відданість ідеї євроінтеграції, але сповзли в зону ексклюзивного енергетичного впливу Росії. Вирішити проблему диверсифікації енергоносіїв у ній не вдасться. Поляки бачать це і не хочуть зв'язувати себе проектом стратегічного рівня, який замість диверсифікації може призвести до їхньої залежності від непередбачуваної України.

Розворот нафтогону "Одеса—Броди" в бік Білорусі хіба не досягнення?

— Зараз розпочинаються регулярні прокачування з Одеси в Мозир. Якщо нинішню технологічну нафту російського "Юралса" замістять на азербайджанську "Азері лайт", то це відкриє можливість прокачування нафти по системі "Дружба" за маршрутом Одеса—Броди—Ужгород і далі на Словаччину. Якщо це трапиться до кінця першого півріччя, проект набуде статусу довготермінового.

Чи правда, що "Газпром" викупив азербайджанські газові родовища?

— Це велика інформаційна качка. Насправді "Газпром" викупив лише кілька мільярдів кубічних метрів газу родовища Шах-Деніз. Це незначні обсяги.

Україна має газові контракти з Азербайджаном?

— Зараз про це й мови нема, бо як ми той газ доставимо? На спорудження власного терміналу скрапленого газу піде щонайменше п'ять років. І річ не лише в нашому терміналі. Зараз немає терміналів, де скраплювали б газ. Наприклад, у Грузії.

Прем'єр-міністр Микола Азаров пропонує німецьким компаніям розробляти поклади сланцевого газу в Україні. Щось уже почали робити?

— Німеччина ніколи не була серед лідерів розробки таких родовищ. Відповідно, у цьому не зацікавлений і німецький бізнес. Пропозиція нашого уряду більше схожа на "щось казати, коли нічого сказати".

Якщо йдеться про видобуток сланцевого газу, то потрібно визначити обсяг пошукових робіт. Розвідки покладів ми ще не робили. А поляки вже перевіряють, чи відповідають її запаси попереднім даним. Близько 11 відсотків території розбили на ліцензійні блоки і запросили американські та інші компанії для розвідувальних робіт. За рік-півтора матимуть чіткі дані й почнуть готувати документацію для видобутку. Його поляки можуть почати за п'ять років. Враховуючи специфіку української бюрократії, вітчизняний сланцевий газ — справа далекого майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «"Україна сповзла в зону ексклюзивного енергетичного впливу Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути