середа, 12 серпня 2020 12:38

Скільки втратила білоруська економіка через відключення країни від інтернету

Скільки втратила білоруська економіка через відключення країни від інтернету
Інтернет почали відновлювати через три доби, і за час без звʼязку економіка країни зазнала багатомільйонних збитків. Фото: Pixabay

В день виборів у Білорусі, 9 серпня, заблокували інтернет.

Олександр Лукашенко заявляв, що це не ініціатива держави, а закордонний вплив, пише "Бабель".

Інтернет почали відновлювати через три доби, і за час без звʼязку економіка країни зазнала багатомільйонних збитків. Як підрахувала неурядова організація NetBlocks, яка контролює кібербезпеку та управління інтернетом, відключення коштувало Білорусі близько $50 млн щодня. За допомогою інструмента NetBlocks, на основі даних Світового банку, Міжнародного союзу електрозв'язку, статистичної організації Європейської Комісії та Бюро перепису населення США, можна розрахувати збитки за певну кількість днів. Таким чином, три дні без інтернету завдали Білорусі $169,2 млн збитків для економіки, багато сфер якої залежать від безперебійного звʼязку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в Білорусі: люди повідомляють про проблеми з інтернетом

За інформацією Forbes, білоруське законодавство встановлює контроль держави над точками, в яких інтернет "перетинає кордони". Цими виходами розпоряджаються дві державні компанії — Белтелеком і Національний центр обміну трафіком.

Тобто в Білорусі можливість відключати країну від інтернету мають всього дві компанії, які контролює уряд. У цій країні так вчинити легше, ніж в Україні чи Росії, оскільки діяльність провайдерів, яких всього кілька десятків, жорстко регулюється.

За даними експертів, до яких звернувся Forbes, у Білорусі свідомо відключили протокол https, який широко використовується для шифрування трафіку. Зокрема, 9 серпня виявилося, що всі канали зв'язку країни було виведено в один вузол зв'язку, що фільтрував шифрований трафік. Також зазначають, що відключення нового інтернет-протоколу IPV6 є головною ознакою того, що блокування зв'язку відбулося за наказом уряду Білорусі.

На думку експертів, якби відключення відбулося справді через дії сусідів, для цього необхідно було б залучити Росію, Україну та Польщу, що практично малоймовірно. Ситуацію з відключенням зв'язку порівняли з людиною, яка замкнулась у квартирі та просить її визволити.

У Білорусі сьогодні, 12 серпня, продовжиться загальнонаціональний страйк, який ініціювали вчора в рамках протестів проти фальсифікації результатів виборів.

Зараз ви читаєте новину «Скільки втратила білоруська економіка через відключення країни від інтернету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути