середа, 07 квітня 2021 11:40

Східні інвестори такі ж обережні щодо України, як і західні - експерт

Східні інвестори такі ж обережні щодо України, як і західні - експерт
Катарські інвестиції в Україну зафіксовані на рівні документів. Фото: president.gov.ua

Катарських інвесторів процедурно легше залучити в українську економіку. У монархіях рішення ухвалюють на рівні керівництва держави. Про це розповів Gazeta.ua експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, коментуючи результати візиту президента Володимира Зеленського в Катар.

"В арабських країнах Перської затоки економічні рішення приймає керівництво держави. Натомість у європейських та американських інвесторів складніша процедура. Про інвестицію вирішує приватна компанія за підтримки чи участі держави. Проте східних інвесторів так само, як і західних, важко залучати. В Україні зменшується населення. Перебуваємо в стані війни. Маємо невеликі показники ВВП на душу населення. Один напрямок економічної співпраці не суперечить іншому. Продавати потрібно максимально всім і скрізь. Аби це не шкодило національній безпеці. Політичні контакти з нашими західними партнерами перебувають на тому ж рівні. Навіть трохи меншому, ніж були за попереднього президента", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі перші підсумки візиту Зеленського в ОАЕ

У нашому торговельному балансі європейські країни займають перше місце. Потрібно розвивати і східний напрямок, додає Сергій Данилов.

"Українські сільськогосподарські виробники представлені на ринках арабських країн Перської затоки. Наприклад, компанія "Миронівський хлібопродукт" збирається там стати ледь не монополістом - має діючі проєкти, постачає курятину. Це вже наш ринок, на якому конкуруємо з іншими постачальниками. Сертифікат халяль (єдиний документом, який дозволяє експортувати продукти харчування в мусульманські країни, підтверджує відповідність товарів або послуг нормам ісламу. - Gazeta.ua) фактично на 90 відсотків списаний з європейського. Умови такі ж. Часто це преміальний ринок. Вимоги до якості продукції нічим в ОАЕ, Саудівській Аравії, Катарі й Омані не поступаються європейським".

Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою 5 квітня відвідали Катар.

Сторони підписали 13 міждержавних документів і 2 комерційні контракти для залучення інвестицій в українську економіку. Обговорили постачання скрапленого газу з Катару, залучення інвестицій у будівництво доріг і мостів, співпрацю в галузі охорони здоров'я та юстиції.

Зараз ви читаєте новину «Східні інвестори такі ж обережні щодо України, як і західні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути