четвер, 19 березня 2020 14:05

Шалені заробітки на доставці та курсі долара: кому вигідний карантин

Шалені заробітки на доставці та курсі долара: кому вигідний карантин
Служби доставки почали заробляти більше, бо чимало людей замовляють їжу додому. Фото: Retailnet

Зачинені ресторани, розважальні центри, транспорт працює з перебоями. Це привід перелаштувати ринок і знайти нові способи заробітку. За словами економіста Олександра Охріменка, від цієї ситуації виграють аптеки, валютні міняйла, служби доставки й таксисти. Їхні заробітки істотно зростуть.

"В умовах карантину почали возити валюту клієнтам додому. Долар сьогодні продаємо від 28,5 гривні. Беруть переважно невеликі суми. За останні дні максимум по 700 доларів. Люди бояться, що до кінця карантину валюта подорожчає до 30 і навіть 35 гривень. Поки що готівку ще маємо. Але банки вже ввели обмеження на закупівлю валюти. У кожного валютника є ще невеликий запас. Але попит шалений", - каже Gazeta.ua валютник Володимир із Вінниці.

Ресторани, кав'ярні та кондитерські перейшли на дистанційний режим роботи. Їжу доставляють через служби доставки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економічна криза: як українському бізнесу підготуватися до ймовірних проблем

"Кур'єри не почали заробляти вдвічі більше. У середньому вони мають трохи більші заробітки. Якщо у звичайні місяці отримували 16-20 тисяч гривень, то тепер максимум 20-25. Вони фізично не можуть встигнути обслужити більше людей. Але збільшилися загалом заробітки самих служб. Замовлень побільшало. Зі службами підписали договори ресторани, що раніше ніколи не йшли на це. Але в ситуації, щоб вижити, це було потрібно. Також побільшало замовлень із супермаркетів, аптек. Тому компанії взяли на роботу більше кур'єрів, за рахунок цього їхній дохід зростає. Важко оцінити наскільки. Про подвоєння заробітків говорити зарано. Поки що невідомо, як довго проіснує карантин і чи матимуть українці достатньо коштів, щоб оплачувати ці замовлення", - говорить бізнес-аналітик Євген Зарудний.

У кого справді побільшало заробітків, то це в аптечних мереж. Люди закуповують медикаменти з запасом, щоб у разі продовження карантину мати підстраховку.

"Середній чек в аптеці збільшився з 320 до 700 гривень. Люди купують багато вітамінів, а також противірусні засоби, таблетки для лікування хронічних хвороб. Наприклад, ті ж хворі на діабет беруть із запасом на 2-3 місяці. Також часто беруть знеболювальні таблетки, краплі для носа, засоби для промивання носа", - розповідає директор столичної аптеки Надія, прізвища не називає.

Таксисти почали більше заробляти після припинення руху міжміського та міського транспорту.

"Розцінок ми не піднімали. Але замовлень стало більше. Простій зараз не більш як 10-15 хвилин. У будні дні таксист може очікувати наступного замовлення годину і більше", - каже диспетчер приватної служби таксі Тетяна Ковальова.

У службі Uber цін на проїзд також не збільшували. Замовлень побільшало за рахунок іногородніх пасажирів.

"Багато замовлень із Фастова, Ірпеня, Василькова. Влада скасувала приміські електрички, а багатьом потрібно добиратися на роботу. Все передмістя працювало у столиці. І скасування транспорту - це удар по цих людях. Наш робочий день став довшим. Наприклад, сьогодні вийшов на роботу о 5:30. А вчора останнього пасажира завіз о 23:15", - говорить водій Олександр Подолян.

Більшість підприємців перевели працівників на роботу вдома. Зокрема ІТ-компанії, бухгалтери, журналісти. Туристичні фірми почали масово скорочувати працівників. Великі туроператори відмовляються від менеджерів-фрілансерів, а компанії скорочують до 40% персоналу.

Зараз ви читаєте новину «Шалені заробітки на доставці та курсі долара: кому вигідний карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути