четвер, 15 лютого 2018 17:08

Ринок нафтопродуктів має бути прозорим і зрозумілим - Белз

Ринок нафтопродуктів має бути прозорим і зрозумілим - Белз
Генеральний директор компанії "Анвітрейд" Петро Белз дав оцінку сьогоднішньому ринку нафтопродуктів

Відновлення роботи ПрикарпатЗахідтрансу і трубопровідні поставки нафтопродуктів в Україну понизили оптові ціни на дизельне паливо на $30-40 за тонну. Про це заявив в інтерв'ю РБК директор групи компаній Wexler Петро Белз.

"До того, як почала працювати ПрикарпатЗахідтранс премія білорусів сягала, якщо не помиляюся 40 доларів. На сьогодні білоруси пропонують ціну з премією вісім і менше доларів на тонні. Чому Білорусія зараз пропонує з премією плюс вісім доларів? А раніше так не пропонувала. Чому? Тому що не було іншого джерела постачання", - сказав Петро Белз.

Для отримання дизельного палива трубопровідним транспортом, роботу трубопроводу довелося відновлювати на всіх етапах. За словами Белза, в перший рік роботи було знайдено і ліквідовано понад 200 врізок у трубопровід. Потім на кордоні з Білоруссю був встановлений контрольний вузол обліку; ліквідовані проміжні втрати продукту. Замінено технічну сировину в трубі на Євро-5. Крім того, довелося вирішити низку технічних завдань щодо збільшення можливостей автоналиву, ремонту резервуарів та заміні очисних труб. Відповідно, запуск продуктопроводу, дав конкурентну ціну на дизельне паливо на українському ринку. Крім ціни, одним з головних переваг трубопровідних поставок нафтопродуктів, за словами Петра Белза є абсолютна прозорість і повна контрольованість всіх об'ємів нафтопродуктів. "Ми робимо ринок нафтопродуктів абсолютно прозорим і зрозумілим", - заявив Белз.

"Ми дуже чекали формульний тендер і раді, що стали першою компанією, яка підписала перший формульний контракт в історії держзакупівель України. Укрзалізниця повинна возити людей і вантажі, а не турбуватися про залишки палива, а наше завдання, як системного трейдера запропонувати кращі умови і забезпечити виконання контракту", - заявив Петро Белз.

Компанія "Анвітрейд", що входить в групу Wexler виграла перший формульний тендер Укрзалізниці і підписала контракт. Тендер відбувся 30 січня, і Анвітрейд переміг з пропозицією 28,846 грн за тонну. Відповідно до формули (з урахуванням зниження котирувань нафти і зміцнення гривні) до моменту підписання контракту ціна знизилася до 26,865 грн за тонну. За цією ціною УЗ може при бажанні вибрати весь контрактний обсяг. При цьому вона заощадить на закупівлю 71 млн грн, запевнили в держкомпанії. Це перший випадок в історії не тільки залізниці, а й усіх державних закупівель України, коли контракт підписаний з меншою ціною, ніж оголошено на тендері.

Зараз ви читаєте новину «Ринок нафтопродуктів має бути прозорим і зрозумілим - Белз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути