Ексклюзиви
понеділок, 12 листопада 2012 15:37

Розраховуватись кредиткою в кафе і ресторанах небезпечно

Розраховуватись кредиткою в кафе і ресторанах небезпечно
Кредитками розраховуються все частіше. Фото: tsn.ua

Сплачувати за покупки і послуги електронною карткою вигідно і безпечно, хоча й не завжди. Нею все частіше розраховуються у магазинах і супермаркетах.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповіла працівник одного зі столичних банків Марина Кузора.

"Років 5-7 тому картки були недосконалі, під час платежу міг обірватися зв'язок. Та й працівники магазинів випадково могли зняти гроші з картки двічі. Зараз таке практично не трапляється. Найголовніша вигода покупця від картки у тому, що відсотків при розрахунку нею не знімають. Так можна платити за послуги без додаткових витрат. Коли гроші видає банкомат, знімають 1-10%, а на касі такого не трапляється. До того ж, можна не носити із собою паперові гроші. Розраховуються карткою приблизно за 10-15 секунд", - сказала вона.

За її словами, інколи розраховуватися карткою небезпечно, особливо у кафе й ресторанах.

"Складно уявити, що клієнт ресторану чи його супутниця самі йдуть до терміналу, щоб "провести" у ньому картку. Зазвичай клієнти спокійно сидять за столиком, картку забирає офіціант, але куди несе - невідомо", - наголосила Кузора.

За цей час працівник ресторану може скопіювати інформацію з магнітної стрічки, яка є майже в усіх карток України. Тоді він може зробити пластикову копію картки і робити покупки за чужий рахунок. Також можна зняти із карти більше грошей, ніж треба.

У такому випадку треба завжди просити офіціанта принести переносний платіжний термінал, щоб розрахуватися по ньому власноруч. У пристойних закладах не відмовлять і принесуть, каже банкір.

Також можна підключити послугу "мобільний банкінг", коли після кожної операції з кредитною карткою на мобільний телефон приходить смс. Там повідомляють, скільки грошей і коли знято з картки. Якщо сума не збігається, можна зателефонувати у банк, який видав картку, та заблокувати. Банк зробить нову.

"Якщо сума не збіглася із тією, яку з вас зняли у ресторані, претензії можна пред'явити на місці. Обов'язково мають видати товарний чек, на ньому платник має поставити свій підпис. Електронну картку також можна застрахувати. Якщо із картки вкрали будь-яку суму грошей, у банку її повернуть у найближчі дні", - радить Кузона.

Зараз ви читаєте новину «Розраховуватись кредиткою в кафе і ресторанах небезпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути