понеділок, 18 листопада 2013 18:50

Розмови про Тимошенко жодного відношення до економіки не мають - економіст

Розмови про Тимошенко жодного відношення до економіки не мають - економіст
Олександр Охріменко Фото: igor-pastukh.blogspot.com

Економіст Олександр Охріменко переконаний, що проблема звільнення колишнього прем'єра Юлії Тимошенко не впливає на курс гривні. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Вимоги, які оголосили в ЄС та економічні важелі не мають відношення до цього епізоду. Європейська спільнота не те, що зацікавлена, а вона прийняла остаточне рішення, що хоче бачити Україну в себе", - наголосив він.

Водночас, експерт додав, що "треба розділити і зрозуміти, що розмови про Юлію Тимошенко жодного відношення до економіки не мають. І це просто політичний піар. Проблеми Тимошенко не існує на шляху до підписання в економічній сфері. Тому сказати, що вона пов'язана із гривнею та тиском на неї – буде абсурдом".

"На сьогоднішній день курс, який формується на міжбанківському та валютному ринку – це курс між попитом та пропозицією. І зростання валюти, яку ми спостерігали пов'язано з тим, що Україна просила останній транш в МВФ і купувала на ринку валюту. Після 12 листопада ми спостерігаємо постійну ревальвацію гривні. Тобто валюту купили – розрахувались, а попит на неї знижується", - резюмував він.

Нагадаємо, іноземні ЗМІ повідомили, що дискусія довкола проблем з виїздом за кордон Юлії Тимошенко, що є умовою для підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, відбивається на курсі гривні. Долар підріс на 0,5 відсотка й коштував 8 гривень 21,6 коп., таким чином досягнувши найвищої вартості за останній рік.

Водночас ф'ючерсні контракти вказують на ймовірну девальвацію української валюти ще на 15 відсотків упродовж наступних місяців. У зв'язку зі зниженням шансів на підписання Україною угоди про вільну торгівлю з Європейським Союзом через нерозв'язання питання Тимошенко, зросла також вартість кредитно-дефолтних свопів (Credit Default Swaps), цінних паперів, що передбачають виплати їхнім власникам у разі незмоги України погасити кредитні зобов'язання.

Зараз ви читаєте новину «Розмови про Тимошенко жодного відношення до економіки не мають - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути