четвер, 01 червня 2023 14:42

Росія заблокувала "зерновий коридор"

Росія заблокувала "зерновий коридор"
РФ 1 червня заблокувала роботу "зернового коридору". Фото: zn.ua

Росія знову заблокувала роботу "зернового коридору".

Країна-агресорка зупинила реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України. Про це 1 червня повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Через це спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня.

А 30 та 31 травня РФ без пояснень зареєструвала для інспекції лише одне вхідне судно, що йшло в порт "Чорноморськ". У той же час інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській Ініціативі 10 суден на три порти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вигадала, як зменшити ефективність "зернової угоди" – Мінінфраструктури

"Деструктивна позиція Росії та відсутність зареєстрованих суден на інспекцію унеможливлює складання інспекційного плану на сьогодні, про що всі сторони були повідомлені Секретаріатом СКЦ. В черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 млн тонн продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні", ‒ йдеться у повідомленні.

При цьому зазначається, що деякі судна очікують інспекції уже понад три місяці.

"Це понад $1 млрд збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу. Таким чином РФ в черговий раз знайшла спосіб обмежити світ в їжі. Блокування реєстрації нового вхідного флоту, як і блокування найбільшого порту "Південний", є грубим порушенням умов Зернової ініціативи, під якою підписалась і країна-агресор", ‒ наголошують в Мінінфраструктури.

Нині українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі трьох інспекційних команд та дев'яти інспекцій на день. Українські інспектори перебувають в СКЦ та готові негайно приступити до роботи в разі відновлення реєстрації суден.

"Сподіваємося, що партнери по Ініціативі все ж таки знайдуть рішення та припинять цей шантаж Росії всього світу. Адже значення Зернової ініціативи вже доведено світовим продовольчим ринком і світ не має мовчати. За 10 місяців роботи Зернової ініціативи експортовано понад 30,5 млн тонн продукції українських аграріїв. Сім місяців продовжується саботаж та гальмування роботи з боку російської делегації в СКЦ, в результаті чого світ недоотримав мінімум 20 млн тонн продовольства", ‒ йдеться у повідомленні.

22 липня 2022 року Україна підписала договір із Туреччиною та ООН щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією.

Від початку дії "зернової угоди" Росія постійно погрожує вийти з неї. Утім, 17 травня стало відомо, що зернову угоду продовжили на 60 днів – до 18 липня.

Зараз ви читаєте новину «Росія заблокувала "зерновий коридор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути